Bozüyük yöresinde yayılış gösteren bitkilerde ve topraklarda besi elementlerinin dağılımı
Distribution of nutrients in some plants and soil spread over the vicinity of Bozüyük
- Tez No: 109832
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bitki, Toprak, Besi Elementleri, Plant, Soil, Nutrient elements
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi BOZÜYÜK YÖRESİNDE YAYILIŞ GÖSTEREN BAZI BİTKİLERDE VE TOPRAKLARDA BESİ ELEMENTLERİNİN DAĞILIMI MLUFER TETDX Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Ensititüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr.Arzu ÇİÇEK 2001, 50 sayfa Bilecik İli'ne bağlı olan Bozüyük, Eskişehir-Bursa, İstanbul-Eskişehir karayolları ve İstanbul-Ankara demiryolu üzerinde bulunmaktadır. Başta seramik endüstrilerinin (sağlık gereçleri, duvar ve yer karoları, tuğla-kiremit, alçı ve mermer işletmeleri, kireç taşı, manyezit kalsinasyon vb.) bulunduğu yörede, gıda, halı, kağıt, kablo, metal işleme, otomotiv, ambalaj, enerji, çevrim tesisleri de yer almaktadır. Endüstri yoğun bölgede, aynı zamanda hızla artan nüfus ve konut sayısı, kirliliği artıran diğer etmenleri oluşturmaktadır. Bu tezde, Bozüyük İlçe'sinde bulunan 25 lokaliteden 38 bitki türünden örnekler alınmış, ayrıca bitki örneklerinin alındığı yüzey topraklarından örnekler alınarak Ca, Na, K ve P seviyeleri tespit edilmiştir. Ca, Na, K ve P seviyelerinin kirlilik artıkça azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
nı ABSTRACT Master of Science Thesis DISTRIBUTION OF NUTRIONAL ELEMENTS IN SOME PLANTS AND SOILS SPREAD OVER THE VICINITY OF BOZUYUK NİLÜFER TETİK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Supervisor: Yrd.Doç. Dr. Arzu ÇİÇEK 2001, 50 pages The town of Bozüyük of Bilecik province is located on Eskişehir-Bursa, Istanbul-Eskişehir Highways and Istanbul-Ankara railway. In the area, mainly ceramics industries (sanitary ware, brick-tile, plaster and marble facilities, limestone, magnesite calcination, etc.), food, carpet, paper, cable, metal processing, automotive, packing industries and energy cycle plants exist. In the densely industrialized area, rapidly growing population and residence are the other factors increasing the population. In this thesis, 38 samples of plant species together with corresponding surface soil samples collected from 25 locations in the town of Bozüyük have been analyzed for Ca, Na, P and K levels. It has been observed that Ca, Na, P and K levels decrease with increasing pollution.