Farklı rijitleştirici elemanlara sahip deprem etkisindeki yapıların lineer davranışlarının zemini de dikkate alarak karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comperative study of lineer behaviour of frame structures including subsoil with different stiffening members subjected to earthquake
- Tez No: 109842
- Danışmanlar: DOÇ. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı, Rijitleştirici Eleman, Deprem, Zemin, Eğik Elemanlı Çerçeve Sistemler, Betonarme Perdeli Sistem, Geleneksel Çerçeve Sistem, Karşılaştırmak İnceleme
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yapıların taşıyıcı sistemlerinin uygun olarak seçilmesi depreme karşı dayanıklılıklarını artırmada önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle yapıların taşıyıcı sistemlerinin seçiminde olabildiğince özen gösterilmelidir. Bu çalışmanın amacı geleneksel çerçeve sistem ile farklı olarak düzenlenen eğik elemanlarla ve betonarme perdelerle rijitleştirilmiş çerçeve sistem yapıların depreme karşı lineer davranışlarının zemini de dikkate alarak karşılaştırılmalı olarak incelenmesidir. Bu inceleme farklı kat adedi ve açıklıktı çerçeveler için yerdeğiştirme eğilme momenti ve normal kuvvet yönünden ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla birinci bölümde depreme dayanıklı yapı taşıyıcı sistem seçiminde dikkat edilecek hususlar, yapılarda kullanılan başlıca taşıyıcı yapı elemanları, taşıyıcı sistemler ve depreme dayanıklı yapı tasannu konusunda yapılan çalışmalar hakkında genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde çalışmanın amacı doğrultusunda SAP90 programı kullanılarak yapılan modelleme hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde çalışmada dikkate alınan çerçeve sistemlerden elde edilen bulgular, tablolar ve diyagramlar halinde verilerek irdelenmektedir. Dördüncü bölümde çalışmanın tümünden çıkartılabilen bazı sonuçlar ve öneriler verilmekte, bu bölümü kaynaklar Üstesi izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, bu çalışmada lineer analizi yapılan çerçeve sistem yapıların, geleneksel çerçeve sistem yapıya göre, dikkate alman özellikler bakımından daha iyi davranış gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparative Study of Lineer Behavior of Frame Structures Including Subsoil with Different Stiffening Members Subjected to Earthquake It is essential to select the structural form of a structure in the earthquake resistant design. Therefore, the selection of the structural form of a structure, one must be made very carefully. The purpose of this study is to investigate the lineer behaviour of frame structures including subsoil with different stiffening members subjected to earthquake and to compare those results with those of moment-resisting frames. These comparation are made separately for displacement, bending moment and normal force for frames with different story and bay numbers. For this purpose, in the first chapter, general information about factors that should be considered in the selection of structural form of eartquake resistant design, structural form, members of structural form and studies made on earthquake resistant design are presented. In the secand chapter, information about frame structures models used in SAP90 are given. In the third chapter, the result obtained from the study are presented in tabolar forms and graps and then discussed. In the fourth chapter, the conclusions drawn from the result are given and some recommendations for future studies are made. This chapter is followed by a list of references. It is concluded that earthquake behavior of frame structures stiffened with different members is better than that of moment resisting frames from the characteristics considered point of view. Keyword: Structure, Stiffeing Members, Earthquake, Subsoil,Braced Frames, Frames with Shear Wall, Moment-Resisting Frames, Comparative Study VI