Yapıların deprem hesabında burulma düzensizliğinin ve hesap yöntemlerinin etkinliğinin incelenmesi
The Evaluation of the effects of torsional irregularity and analysis methods on seismic design of structures
- Tez No: 109847
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞANGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Burulma düzensizliği, Eşdeğer deprem yükü yöntemi, Modal çözümleme, Ek dış merkezlik. VI, Torsional Irregularity, Equivalent Seismic Load Method, Modal Analysis, Accidental Eccentricity VII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Yeni Deprem Yönetmeliği olarak da adlandırılan ve Ocak 1998 de yürürlüğe giren Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, eski yönetmeliğe (1975) göre yeni kavram ve hesap bağıntıları içermektedir. Yapıların dinamik davranışlarım belirlemeye yönelik yöntem ve hesaplan statik durumdaki gibi kolayca anlamak pek mümkün olmamaktadır. Ancak proje yapan ya da kontrol eden her mühendis yönetmelik hükümlerin uygulamak zorunda olduğundan, mühendis adayları yapıların deprem hesabıyla ilgili bilgi ve hükümleri öğrenmek, eski mühendisler ise bilgilerini yenilemek zorundadır. Yeni yönetmelikle getirilen kavram ve bağıntılardan bir kısmım seçilmiş olan yapıların deprem hesaplan üzerinde açıklanmak suretiyle, uygulama da çalışan mühendislere yardımcı olmak ve yapılann deprem hesabmda burulma düzensizliği ile kullanılan hesap yöntemlerinin sonuçlar üzerindeki etkisini incelemek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma üç asıl bölüm ve altı ekten oluşmaktadır. Birinci bölümde yapılarda dinamik yük oluşturan etkiler, serbest ve zorlanmış titreşim yapan sistemlere ilişkin denge ve hareket denklemleri, deprem spektrurnlan ve yapılarda oluşabilecek düzensizlik durumlanyla ilgili genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde, Eşdeğer Deprem Yükü, Mod Birleştirme ve Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemleriyle yapılann deprem hesabı açıklanmakta ve ilk iki yöntemin hesap adımlan akış diyagramı şeklinde özetlenerek mühendislerin kullanımına sunulmaktadır. Aynca bu yöntemler üç farklı yapıya uygulanarak elde edilen bulgular karşılaştınlmalı olarak irdelenmektçdir. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek başlıca sonuç ve öneriler üçüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar dizini ile kütle ve rijitlik matrislerine ilişkin altı ek izlemektedir. Yapılan bu çalışma; dikkate alınan üç farklı yapı için sonuçlann, eksantrisiteye göre %75, yönetmelikte verilen üç zemin sınıfına göre %75, kullanılan hesap yöntemine göre ise %100 lere varan oranlarda değişebileceğini ortaya koymuş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Evaluation of the Effects of Torsional Irregularity and Analysis Methods on Seismic Design of Structures New Specification for Structures to be Built in Disaster Areas become effective from January, 1998 in Turkey. It is sometimes named New Earthquake Specification, shortly. This new specification contains new definitions and equations related to earthquake design of structure that are not included old specification (1975). As known, terms related to dynamic behaviour of structures are not realized easily as static case. However, rules of specification concern all civil engineers who are making design. Thus, engineer candidates must be learn new specification rules and old engineers must be adopt his knowledge for new terms and equations given the Specification for Structures to be Built in Disaster Areas. The main purpose of this study to introduce new definitions and equations given New Earthquake Specification to civil engineers or candidates, to investigate torsional irregularity and earthquake design methods used effects on the results obtained from earthquake analysis of structures. The study performed for this purpose includes three main and six additional chapters. Dynamic loads acting on structures, equilibrium and motion equations for free and forced vibrations of systems, earthquake spectra and building irregularies are given in first chapter. Equivalent Seismic Load Method, Mode- Superposition Method and Analysis Methods In Time Domain are given in Chapter 2 with necessary equations and models. Then these methods are applied to three structures, which have different eccentricity, the results obtained from this solutions are discussed in the same chapter. The main conclusions and recommendations obtained from this study are summarised in the Chapter 3. This chapter followed by references and six appendices related to mass and stiffness matrices of structures. In this study for three different structures, it is show that differences between results may reach 75% according to eccentricity, 75% according to soil class given the specification and 100% according to design methods used.