Doğu Karadeniz bölgesinde kıyı akıntı sistemlerinin modellenmesi
The Modelling of the coastal current systems in the Eastern Black Sea region
  1. Tez No: 109871
  2. Yazar: FİLİZ ÖZER MALKOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN KÖSE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: The Eastern Black Sea, POM, Current Speed, Wind Stress, Topography, Cyclonical and Anticylonical Cycles vn
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Denizler ve okyanuslardaki sirkülasyonların anlaşılması ve yorumlanması amacıyla çeşitli sayısal modeller geliştirilmiştir. Bunlardan bir tanesi“Princeton Ocean Model (POM)”dir. Bu model; düşey koordinatta taban topografyasını izleyen sigma koordinat sistemini kullanan, serbest yüzeyi olan, alt 2 V2 seviyeli Türbülans Yaklaşım Modeli'ni içeren 3 - boyutlu sayısal bir modeldir. POM, ilk olarak 1970'lerde Blumberg ve Mellor tararından geliştirilmiştir. Günümüzde çok daha geliştirilmiş olan POM; açık okyanusların, kıyısal bölgelerin ve nehir ağızlarının modellenmesinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada; Doğu Karadeniz'in 40°55'00“ - 43°25'00”N enlemleri ve 40°00'00“ - 41°45'00”E boylamları arasındaki Türkiye'nin kıyı bölgesi, çalışma alam olarak seçilerek, yüzey akıntılarının simulasyonlan elde edilmiştir. POM ile yüzey akıntı simulasyonunun yapıldığı veriler KTÜ DENAR-I Araştırma Gemisi ile akıntı ölçümlerinin alındığı günlerdeki verilerden seçilmiştir. Simulasyonlann yapıldığı günler, her aydan bu gün olacak şekilde yaz ve sonbahar aylarım içermektedir (3 Haziran, 6 Temmuz, 10 Ağustos, 10 Eylül, 26 Ekim ve 9 Kasım 1999). Simulasyon günlerine ait karakteristik özellikler (rüzgar gerilmeleri, yüzey akıntı hızlan, sıcaklık, tuzluluk, ısı akısı) modele uygun olarak girilmiş ve bulgular her gün için elde edilmiştir. Bu çalışmada akıntı sirkülasyonunun sadece denizaltı topografyası, rüzgar, tabakalaşma etkileşimleri ve yüzey termal akılarının etkisinde olduğu kabul edilmiştir. 3 Haziran, 6 Temmuz ve 10 Ağustos 1999 tarihlerine ait yüzey akıntı sirkülasyon şekillerinde; ısınmanın olduğu günlerde antisiklonik döngülerin daha çok oluştukları, soğumanın başladığı sonbahar mevsimine ait olan diğer günlerde (10 Eylül, 26 Ekim ve 9 Kasım 1999) ise siklonik döngülerin daha hakim olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada, rüzgarın şiddetinin arttığı günlerde ve topoğrafik eğimi yüksek olan kıyı bölgesinde akıntı şiddetinin arttığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Doğu Karadeniz, POM, Akıntı Hızı, Rüzgar Gerilmesi, Topografya, Siklonik ve Antisiklonik Döngüler VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Modelling of the Coastal Current Systems in the Eastern Black Sea Region To understand and interpret the circulations in seas and oceans, various numerical models have been developed. One of these models is the Princeton Ocean Model (POM). This model uses the sigma - coordinate system which follows the ground topography in vertical coordinate and free surface. The model includes the turbulance closure sub-model with 2 Vi - level and has 3 - dimensions. Firstly, this model was developed by Blumberg and Mellor in 1970's. Then, the Princeton Ocean Model has been also improved more and used in modelling of open oceans, coastal regions and estuaries. In this study, the Eastern Black Sea Coastal Region of Turkey which is located between 40°55'00“ - 43°25'00”N latitutes and 40°00'00" - 41°45'00'' E longitutes was selected as the study area and the surface current simulations of this region were evaluated. To confirm the model surface current simulations results with measured currents, the times of the model simulations and the measurements taken from DENAR I (KTÜ Research Vessel) were selected within same dates. The simulation days include one day from each month of fall and summer seasons in 1999 (June 3* July 6*, August lO*, September 10th, October 26* and November 9* ). Characteristic properties of simulation days (wind stresses, surface current speeds, temperature, salinity, heat flux) were inputed into the model, suitably and model results calculated for each day. In this study, it is accepted that the current circulations are under the influence of topography, wind, stratifications and surface thermal fluxes. In the daily figures of surface current circulations belonged to 3 June, 6 July and 10 August in 1999 dates, it was found that anticyclonical cycles increased on the heating days. On the other hand, in the beginning of cooling days in autumn season (on September 10th, October 26* and November 9* of 1999), the cyclonical cycles was dominant. Moreover, in this study, it was concluded that current speed increased in the coastal region where the instensity of wind and topography slope are high.