Design and construction of a prototype computter controlled oxyacetyle cutting machine
Bilgisayar destekli oxyacetylene kesme tezgahının prototip olarak tasarım ve imalatı
- Tez No: 109895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stepper motor control, Oxyacetylene cutting machine 11
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET BİLGİSAYAR DESTEKLİ OXYASETYLENE KESME TEZGAHININ PROTOTİP OLARAK TASARIM VE İMALAT] KANCA, Erdoğan Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cengiz DOĞAN Aralık, 2001, 90 sayfa Bu tezde PC yardımıyla ara kart kullanmadan oxy-acetylene kesme tezgahının 2D konum ve hız kontrolü gerçekleştirildi. Geliştirilen paket program sayesinde her hangi bir çizim programında yapılan çalışmayı“.dxf”formatmda alıyor,kendine ait formata çevirerek algılıyor ve kullanıcının ekranında çiziyor.Çevirilen verileri adım motorunun çalışması için gerekli formata çevirip hafızada saklıyor. Veriler istenildiğinde hız ve konum kontrolü yapılarak paralel porta gönderilir,istenilen kesme işlemi gerçekleşmiş olur. Sistem IBM uyumlu bir kişisel bilgisayarda Borland Delphi, Paradox ve BDE kullanılarak hazırlanmıştır. Program pratik örneklerle hazırlanan model deney düzeneğinde kullanılmıştır. Anahtar kelimeler : Adım motor kontrolü, Oxyasetylen kesme tezgahı ııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF A PROTOTYPE COMPUTER CONTROLLED OXYACETYLENE CUTTING MACHINE KANCA, Erdoğan Ms. In Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Cengiz DO?AN December, 2001, 90 pages In this study, the control of the two-dimensional position and speed was achieved, without using an interface card by means of PC. The step motor takes a drawing program, which is done in any drawing program, in“.dxf”format by pocket program developed, and then it feels as translating into the own- format and draws in the user screen. It store the data translated in its memory by translating into the necessary format in order to run the step motor. When data is required, they are sent through the parallel port as the control of position and speed. So, the cutting process desired would be achieved. The system was developed on a personal IBM computer by using Borland Delphi, Paradox and BDE. The software was implemented on a model experimental set-up with practical examples.