Kerpe Araştırma Ormanı sahil çamı (pinus pinaster ait.) ağaçlandırma alanlarında aralama ve artım-büyüme ilişkileri
Thinning and increment-growth relations at pinus pinaster ait. plantations in Kerpe Research Forest
  1. Tez No: 109974
  2. Yazar: GÖKHAN ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN AKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: P. pinaster, Nelder Experimental Design, spacing, growth, increment, first thinning time (age) VII
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET KERPE ARAŞTIRMA ORMANI SAHİL ÇAMI (Pinus pinaster Ait.) AĞAÇLANDIRMA ALANLARINDA ARALAMA VE ARTIM-BÜYÜME İLİŞKİLERİ Ülkemizde odun hammaddesine gittikçe artan talebin karşılanmasına dönük olarak yapılan endüstriyel ağaçlandırmalarda en fazla kullanılan hızlı gelişen tür Sahil Çamı 'dır. Sahil Çamı'mn, değişik aralık-mesafeler kullanılarak yapılan ağaçlandırmalarda ortaya koyacağı büyüme ve artımın incelenmesi ve bu meşcerelerde ilk aralama zamanının belirlenebilmesi; yapılacak endüstriyel ağaçlandırmalarda başlangıçta kullanılacak dikim aralığının seçimi, uygulanacak silvikültürel işlemler ve bu ağaçlandırmaların ekonomik planlanması ve işletilmesi bakımından önemli bir rol oynayacaktır. Bu çalışmada, İzmit (Kerpe) Araştırma Ormanı 'nda yer alan Sahil Çamı ağaçlandırmalarında artım-büyüme ilişkileri incelenmiş ve ilk aralamaya başlanabilecek zaman (yaş) belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada, Kerpe Araştırma Ormanı'nda 15 değişik dikim aralığı kullanılarak 1975 yılında dört tekrarlı olarak kurulan Nelder deneme deseninde 6, 8, 9, 10, 11 ve 27. yaşlarda yapılan ölçümler sonucunda elde edilen veriler kullanılmıştır. 15 değişik aralık-mesafeye sahip Sahil Çamı meşcerelerinin ölçüm yılları itibariyle meşcere elemanlarının gelişimleri ve değişimleri hektardaki değerler olarak bulunmuştur. Her bir arahk-mesafe grubu için, meşcere orta çapı-meşcere ağaç sayısı ilişkisinden yararlanarak, ilk aralamaya başlanılabilecek zaman (yaş) belirlenmiştir. İlk aralama zamanının belirlenmesinde, Sahil Çamı meşcerelerinde normallik denetimi için düzenlenmiş veriler kullanılmış ve arahk-mesafe gruplarında, normal sıklık alt sınır değerine (NSDA) ulaştığı yaştan itibaren ilk aralama işlemi yapılabileceği kabul edilmiştir. Anahtar kelimeler : P. pinaster, Nelder Deneme Deseni, arahk-mesafe, büyüme, artım, ilk aralama zamanı VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY THINNING AND INCREMENT-GROWTH RELATIONS AT Pinus pinaster Ait. PLANTATIONS IN KERPE RESEARCH FOREST Pinus pinaster is the most used fast growing species used in the industrial plantations to meet the increasing timber raw material in Turkey. Investigating the increment and growth potantials and the first thinning time of Pinus pinaster plantations established at different spacings will contribute to the choice of the initial spacings, silvicultural maintenance treatments and the economic planning and management. This study was done to investigate the increment-growth relations and to determine the first thinning time of the Pinus pinaster plantations established at 15 different spacings in Kerpe Research Forest. Data were obtained from Nelder Experimental Design established at 15 different spacings in Kerpe Research Forest. Changes of stand elements by the measurement years were calculated as values per hectare. First thinning time (age) was determined by using the stand mean diameter-stand tree number correlation. Data taken from Pinus pinaster sample plots at normal stand density were used in determination of the first thinning time. The age at which each stand reached the minimum level of normal density was accepted as first thinning time.