İşbirlikli öğrenme ve geleneksel öğretim yöntemlerinin sosyal bilgiler dersi tarih konularındaki başarı ve hatırda tutma düzeyleri üzerindeki etkileri
The Effectiveness of cooperative learning method versus lecture method in historical subjects of social studies teaching in terms of learners success level of remembers
  1. Tez No: 111191
  2. Yazar: AHMET KATILMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, İşbirlikli Öğrenme, Aktarım Yöntemi, Social Studies, Cooperative Learning, Lecture Method II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Bu araştırmada işbirlikli öğrenme yöntemi ile geleneksel öğretim yöntemlerinden aktaran yönteminin Sosyal Bilgiler dersindeki tarih konuları üzerindeki öğrenci başarısı ve hatırda tutma düzeylerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma İstanbul ili Zeytinburnu ilçesinde bulunan 75. Yıl İlköğretim Okulun' da 2001-2002 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde 6. sınıfa devam eden toplam 76 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada işbirlikli öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu ile aktarım yönteminin kullanıldığı kontrol grubu olmak üzere toplam iki grup kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarına ön test, son test ve kontrol (kalıcılık) testi uygulanmıştır. Bu testlerin sonunda elde edilen bulgulara göre işbirlikli öğrenme yöntemi öğrenci başarısı ve hatırda tutma üzerinde geleneksel öğrenme yöntemlerinden daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research it is aimed to study the effectiveness of cooperative learning method, versus lecture method in historical subjects of social studies teaching in terms of learners' success level of remembers. The research has been made on 76 sixth grade students who have attendant in the second term of 2001-2002 education academic year in 75. Yıl primary school in Zeytinburnu. The research has been made on two groups, defined as control group, educated by lecture method, and defined as experiment group educated by cooperative learning method. Pretest, final test and control test have been applied to control and experiment group. According to the results of the research, cooperative learning method is more effective than lecture and question-answer methods in learners' success level of remembers.