Spesifik proton pompası inhibitörlerinin düz kas, çizgili kas ve kalp kasının mekanik ve elektriksel özellikleri üzerine etkileri
The effects of specific proton pump inhibitors on the contractile and electrophysiological properties of smooth, striated and cardiac muscles
- Tez No: 111391
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ ONUR, DOÇ. DR. ALPER BEKTAŞ İSKİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: H+ K+ ATPaz, omeprazol, lansoprazol SCH 28080, atriyum, FT K+ ATPase, omeprazole, lansoprazole, SCH 28080, atrium
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yenişehirli, A., Spesifik proton pompası inhibitörlerinin düz kas, çizgili kas ve kalp kasının mekanik ve elektriksel özellikleri üzerine etkileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. H+-K+ ATPazın spesifik inhibitörleri olan omeprazol (OPZ), lansoprazol (LNZ), SCH 28080 (SCH) ve SK&F 96067 'nin (SK&F) sıçan vaz deferensi, fare diyafragma kası ve sıçan atriyumunun kontraktilitesi ve elektrofizyolojisi üzerine etkileri in vitro olarak incelendi. OPZ (100-300 HM), LNZ (100-300 jıM) ve SCH (50-100 jiM), sıçan vaz deferensinde elektriksel alan stimülasyonu, yüksek K+ ve fenilefrinle oluşturulan kontraktil yanıtların amplitüdünü konsantrasyona bağımlı olarak azalttı. LNZ'nin bu etkisi, K+'suz ortamda da aynı oranda gözlendi ve asidik ortamda (pH:6.6) potansiyalize oldu. LNZ (300 uM) Ca2+'suz, yüksek K+'lu solüsyonla depolarize edilen vaz deferensde, Ca2+'la oluşturulan kontraksiyonlan antagonize etti. OPZ (100-300 uM), LNZ (100-300 uM) ve SCH (lOOuM), fare frenik sinir- diyafragma kası preparatuıda direkt ve indirekt kontraktil yanıtların amplitüdünü azalttılar. 500 uM ve üzerindeki konsantrasyonlarda, diyafragmada kontraktür oluşturdular. LNZ, kontraktür oluşturduğu konsantrasyonda, istirahat membran potansiyellerinde 8 mV'luk depolarizasyona neden oldu. Spontan atan sıçan atriyumunda OPZ (100-300 uM), LNZ (100- 300 uM) ve SCH (50-100 uM), pozitif inotropik etkiyle birlikte, bazal tonüsü azalttı. Atriyumun atim hızı, ritmisitesini koruyarak azaldı. Elektriksel stimülasyonla uyarılan izole sol atriyumunda da OPZ, kasılmaları güçlendirdi. LNZ (300 uM) sıçan atriyumunda istirahat membran potansiyelini ve aksiyon potansiyeli amplitüdünü değiştirmeden, depolarizasyon ve repolarizasyon sürelerini uzattı. SK&F ile üç dokunun kontraktilitesinde de belirgin bir etki gözlenmedi. Atriyumdaki etkiler, fentolamin, propranolol, atropin, ouabain, amilorid, dantrolen, teofilin ve milrinon varlığmda da gözlendi. OPZ, LNZ ve SCH ouabainin atriyumda oluşturduğu toksik etkileri önledi. H+-IC ATPaz inhibitörlerinin tüm etkileri, bu maddelerin inhibitor potensleri ile uyumlu (SCH>LNZ>OPZ), konsantrasyona bağımlı, geri dönüşümlü ve tekrarlanabilirdi. Kimyasal yapıları ve farmakodinamik inhibitor mekanizmaları farklı olan spesifik H+-K+ ATPaz inMbitörlerinin, inhibitor potensleri ile uyumlu olarak, farklı dokularda benzer etkileri göstermeleri ve bu etkilerin bilinen başka reseptörlerin inhibisyonu ya da aktivasyonuyla açıklanamaması, bu dokularda henüz tanımlanmamış H+-K+ ATPaz ya da benzer bir pompanın inhibisyonuyla gerçekleştiğini ve bu pompanın, düz, çizgili ve kalp kasının kontraktil ve elektrofizyolojik fonksiyonlarının regülasyonunda rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yenişehirli, A., The effects of specific proton pump inhibitors on the contractile and electrophysiological properties of smooth, striated and cardiac muscles, Hacettepe University Health Sciences Institute, PhD Thesis in Pharmacology, Ankara, 2001. The effects of four specific H"-K+ ATPase (proton pump) inhibitors were investigated on the mechanical and electrophysiological properties of rat vas deferens, mouse diaphragm muscle and rat atrium, in vitro. Omeprazole (OPZ), lansoprazole (LNZ), SCH 28080 (SCH) and SK&F 96067 (SK&F) were used. OPZ (100-300 uM), LNZ (100-300 \jM), and SCH (50- 100 uM) decreased the contractile responses of the rat vas deferens induced by electrical field stimulation, high KT and phenylephrine. Depression of contractility with LNZ was also observed in K+-free medium at the same ratio and was potentiated in acidic medium (pH:6.6). Ca2+ antagonistic action was also demonstrated with LNZ (300 pM) in rat vas deferens. In isolated phrenic nerve-diaphragm muscle preparation, direct and indirect contractile responses were inhibited by OPZ (100-300 uM), LNZ (100-300 uM), and SCH (100 uM). However, at high concentrations (>500 uM), these inhibitors induced a contracture. LNZ at 0.5-1 mM produced 8 and 9 mV depolarization, respectively. In the rat atrium, OPZ (100-300 pM), LNZ (100-300 uM) and SCH (50-100 uM) induced positive inotropic effect with lowering the basal tone. Concurrent with this effect, beating rate was lowered with the conservation of rhythmicity. This positive inotropic effect was also observed in electrically stimulated left atria with OPZi : LNZ (300 uM) significantly delayed depolarization and repolarization rates of action potentials of rat atria without altering their amplitude and resting membrane potentials. All these effects of H+-K+ ATPase inhibitors were reversible, reproducible, concentration-dependent and correlated with the order of potency of these compounds as H+-K+ ATPase inhibitors (SCH>LNZ>OPZ). SK&F did not alter the contractile properties of these three tissues. Phentolamine, propranolol, atropin, ouabain, amiloride, dantrolene, teophylline, and milrinone did not change the effects of H+- K+ ATPase inhibitors on rat atria. OPZ, LNZ, and SCH antagonized the toxic effects of ouabain such as tachyarrhytmia and contracture. Structurally and/or mechanistically different specific H+-K+ ATPase inhibitors, demonstrated similar effects on these three tissues. These effects may be explained by inhibition of H+-K+ ATPase or a similar transporter in these muscles. This unidentified pathway may play a role in the regulation of contractile and electrophysiological functions of smooth, striated, and cardiac muscles.