Yumurta tavuklarında yeme krom ilavesinin serum kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko düzeylerine etkisi
The effect of dietary chromium supplementation on serum calcium, phosphorous, magnesium and zinc levels in layers
- Tez No: 111454
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATMA UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Krom, mineral, performans, yumurta tavuğu, Chromium, layers, minerals, performance
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Ill ÖZET Yumurta Tavuklarında Yeme Krom İlavesinin Serum Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum ve Çinko Düzeylerine Etkisi Bu çalışma, yumurta tavuğu yemlerine krom (Cr+3) ilavesinin performans ve serum kalsiyum, inorganik fosfor, magnezyum ve çinko düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Elli adet 16 haftalık Hyline White 77 hattı yumurta tavuğu, 25 'er hayvandan oluşan iki gruba ayrılarak bazal rasyonla ve 20 mg/kg Cr (CrCl3.6H20) ilave edilen bazal rasyonla 12 hafta beslendi. Hayvanlardan deneme başlangıcında 20., 22., 25., ve 28. haftalarda alınan kan örneklerinin serumlarında kalsiyum, inorganik fosfor, magnezyum ve çinko düzeyleri ölçüldü. Haftalık yem tüketimi kayıtları ve günlük yumurta verimi kayıtları tutuldu. Kontrol ve deneme grupları arasında yumurta verimi yönünden istatistiki önemde bir fark belirlenmemekle birlikte, deneme grubundaki hayvanların yumurta veriminde % 1.48, yemden yararlanma derecesinde % 3.70 iyileşme ve yem tüketiminde % 2 azalma saptandı. Deneme grubundaki hayvanların serum kalsiyum, inorganik fosfor ve magnezyum konsantrasyonları yükselirken çinko düzeyi etkilenmedi. Sonuç olarak, yumurta tavuğu yemlerine CrCİ3.6 H20'dan sağlanan 20 mg/kg Cr+3 ilavesinin yumurta veriminde önemli bir artış sağlamadığı, yem tüketimi ve yemden yararlanma derecesinde hafif bir iyileşme sağladığı ve serum kalsiyum, inorganik fosfor ve magnezyum metabolizmasını etkilediği, ancak çinko metabolizmasının üzerine etkisinin olmadığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The Effects of Dietary Chromium Supplementation on Serum Calcium, Phosphorous, Magnesium and Zinc Levels in Layers This study was performed to investigate the effect of chromium (Cr+3) supplementation to layer diets on performance, serum calcium, inorganic phosphorous, magnesium and zinc levels. Fifty 16 week old Hyline White 77 strain were assigned to two groups of 25 hen each and fed either basal diet and basal diet supplemented with 20 mg/kg Cr (CrCl3.6H20) for 12 weeks. Blood samples were collected at the beginning of the experiment and at 20, 22, 25 and 28 weeks for serum calcium, inorganic phosphorous, magnesium and zinc analysis. Feed consumption was measured weekly intervals and egg production was recorded every day. No significant differences were determined between control and treatment groups for egg production. However, egg production was increased by 1.48% and feed efficiency was improved by 3.70% while a 2% reduction occurred in feed consumption in treatment group. Serum calcium, inorganic phosphorous and magnesium levels were increased in treatment group, but zinc level was not affected. In conclusion, supplementation of 20 mg/kg chromium as (CrClj.öHbO) to layer diet did not significantly influenced egg production, resulted in slight improvement in feed consumption and efficiency and affected calcium, inorganic phosphorous and magnesium metabolisms while had no effect on zinc metabolism.