Geri Dön

Lineer alkyl benzen (LAB) ve dodecyl benzen (DDB)'in staphylococcus aureus (ATCC 25923) ve pseudomonas aeruginosa (KUEN 253 Tip 3)nın bazı biyokimyasal aktiviteleri ve antibiyotiklere direnç mekanizmaları üzerine ...

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 11182
  2. Yazar: TURGAY MAYADAĞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 46

Özet

-34- ÖZET Lineer alkil benzen(LAB) ve Dodesil benzen (DDB ) dünyada ve ülkemizde deterjan yapımında kullanılan aktif maddelerdir.Deterjanların insanlar dahil birçok canlı için toksik etkili olduğu bilinmektedir,. Ayrıca deterjan kullanımı sonucunda oluşan fenollu bileşiklerinde toksik etkili olduğu gözlenmiştir. Deterjanlar ve kullanım ürün leri atık sulara akarsulara, göllere ve denizlere karışarak çevre kirliliğine de neden olurlar. Ülkemizde 1986 yılına kadar deterjan üretiminde aktif madde olarak DDB kullanılıyordu. Fakat DDB nin toksik etkisinin fazla olduğu saptandıktan sonra LAB kullanılmaya başlandı. Deterjan üretiminde aktif madde ile birlikte ba zı metal iyonlarıda yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada DDB ve LAB ın bakteriler.üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus LAB ve DDB'li ortamlarda üretildiğinde bakteriler ksiloz'u kullanma özelliğini kaybederken, sitrat'ı kullanabilme özelliği kazanmışlardır..Ayrıca Pseudomonas aeruginosa cef otoxime direnç kazanırken Staphyloeocus aureus chloramphenicol direnç kazanmışlardır.. Metal iyonları bakterilerin üremelerini baskılamaktadır, DDB metal iyonla rı ile birlikte kullanıldığında bakterilerin üremesini LAB' a göre daha fazla baskı lamaktadır.

Özet (Çeviri)

-55- SUMMAEY Lineer Alkyl Benzen(LAB) and Dodecyl Benzen(DDB) are active compounds which are used in the production of the detergents in our country and the world. Detergents are known to have toxic effect on human beings and animals.Apart from this, phenolic compounds which yielded after the degradation of the detergents ' are known to have toxic effects. Detergents and their derivati ves tootcouse enviromental pollution by into the rivers, lakes and sean. In our country, DDB was being used as an active compound in detergent production until 1986. But after DDB was determined to have highly toxic effect, people have begun using LAB since than. Metal ions are used as softeners in the detergent production together with active compounds. In this study, the toxic effect of DDB and LAB on bacteria are investigated comparatively. When Fseudomonas aeruginosa and Staphylacoccus aureus produced on medium agar with DDB and LABj^Bacteria lose their xlose using tenden cy but gain citrat using tendency. On the other hand when Pseudomonas aeruginosa has gained resistance against cef otoxime.Staphylococcus aureus has gained resistance against chloramphenicol. Metal ions inhibit the reproduction of the bacteria. When DDB is used together with metal ions, inhibition of DDB was stronger than LAB on the reproduction of the bacteria.

Benzer Tezler

  1. Yüzey aktif maddelerin demir ve alüminyum gibi metalik malzemeler üzerindeki korozif etkisi

    Başlık çevirisi yok

    SİBEL DEMİREL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    KimyaÇukurova Üniversitesi

    PROF.DR. MEHMET ERBİL

  2. Fotodegredasyon ile lineer alkil benzen sülfonat (LAB) ve fenol giderimi

    Başlık çevirisi yok

    FERYAL ÖZTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Çevre MühendisliğiOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. A. NUR ONAR

  3. Katı süper asit katalizörü kullanılarak aromatik hidrokarbonların uzun zincirli olefinlerle alkilasyonu

    The alkylation of aromatic hydrocarbons with long chain olefins by using solid super acid catalyst

    ELİF BULUT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    KimyaErciyes Üniversitesi

    Kimya Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. EMİN SARIPINAR

  4. Sentetik deterjanların atıksuyun reaerasyonu üzerindeki etkisinin incelenmesi

    Başlık çevirisi yok

    SERPİL VAROL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1991

    KimyaKaradeniz Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. MEHMET BERKÜN