Son imar affı kanunları, uygulama sorunları ve toplumsal etkileri
- Tez No: 112325
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AÇLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: İmar Affi, siyasal ve sosyal yaklaşımlar ıx, Many building pardon, politika! and social approaches
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Günümüz ekonomik ve sosyal koşullan içinde imara aykırı yapılaşma ve imara aykırı yapılaşmanın denetim altına alınması ve düzenlenmesi ile ilgili olarak, çeşitli zamanlarda İmar Affi yasaları çıkarılmıştır. Bu çalışmada, son yirmi yılda çıkarılan ilgili yasaların uygulamaları, ülkemizdeki imara aykırı yapılaşmanın sebepleri, siyasal ve sosyal yaklaşımlar değerlendirilmiştir. İmara aykırı yapılaşmanın diğer kanunlarla ilişkileri, yasal açmazların ve uyuşumsuzlukların değerlendirmesi yapılmıştır. Bu konu ile ilgili olarak diğer ülkelerde yapılan uygulamalar araştırılmış ve incelenmiştir. Ayrıca imara aykırı yapılaşmanın adalet sistemi üzerine getirdiği yük ve bu konu ile ilişkili olarak Yargıtay tarafından verilen karar ve içtihatlar araştırılmıştır. Bu araştırmalar ışığında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Many building pardon codes have been passed in respect of illegal building and control of illegal building under today's economical and social circumstances. In this study, the applications of related laws which were juidiced in our country in previous twenty years, the reasons of in incongruous structurization, political and social approaches were concerned. Besides, the relation of illegal building with the other codes, statutory challenges, and inconsistencies are also duly analyzed. With respect to this matter applications carried out in other countries have been taken under research and due evaluations are included thereunder. The burden charged to the justice system by the illegal building, and the decrees and judicial opinions of the superior courts are included under our study and due research. Under the lights of such researches the evaluations and analyzes are appropriately carried out.