Doğu Akdeniz bölgesi buğday alanlarında bulunan bitki paraziti nematod türleri üzerinde araştırmalar
Researches on plant parasitic nematodes found in wheat fields in the East Mediterranean region
- Tez No: 112342
- Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM UYGUN, PROF.DR. OSMAN ECEVİT, PROF.DR. İ. HALİL ELEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Doğu Akdeniz Bölgesi, P. thornei, H. avenae, Verim, Wheat, East Mediterranean Region, P. thornei, H. avenae, Yield II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz DOKTORA TEZİ DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ BUĞDAY ALANLARINDA BULUNAN BİTKİ PARAZİTİ NEMATOD TÜRLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Uğur GÖZEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU Yıl 2001, Sayfa: 129 Jüri : Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof.Dr. Osman ECEVİT Bu çalışmada Doğu Akdeniz Bölgesi buğday alanlarında bulunan nematod türleri belirlenmiş ve bunların 1998-1999 ve 1999-2000 üretim döneminde yürütülen tarla denemelerinde değişik buğday çeşitlerinin verimine olan etkileri araştırılmıştır. Bunun yanısıra buğdayın en önemli zararlılarından olan Pratylenchus thornei ve Heterodera avenae' nin farklı populasyon yoğunluklarının buğday verimi üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. İncelemeye alınan buğday alanlarının % 83.6'sı P. thornei ile, % 22.7'si H. avenae ile bulaşık bulunmuştur. Bitki paraziti nematodların iki üretim döneminde değişik buğday çeşitlerinde %-2.64 ile % 32.49 oranında verim kaybına neden oldukları, en yüksek verim artışının % 32.5 ile Taşçı deneme alanında Genç 99 çeşidinde görüldüğü, bunu % 29.1 ile Hacıali'de Genç 99 çeşidi ve % 19.9 ile Doğankent'te Seyhan 95 çeşidinin izlediği tespit edilmiştir. P. thornei ve H. avenae ' nin farklı yoğunlukları beş buğday (Adana 99, Ceyhan 99, Genç 99, Panda, Seyhan 95) çeşidinde verimde değişik oranlarda azalmalara neden olmuştur. Saksı denemelerinde P. thornei ve H. avenae' nin populasyon yoğunluğu arttıkça verim kaybında da oransal olarak artış olmuştur. En yüksek azalma % 57.1 ile H. avenae ' nin 500 birey / 100 g toprak yoğunluğundaki saksılarda Adana 99 çeşidinde ve % 40 ile P. thornei' nin 500 birey / 100 g toprak yoğunluğundaki saksılarda Panda çeşidinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS RESEARCHES ON PLANT PARASITIC NEMATODES FOUND IN WHEAT FIELDS IN THE EAST MEDITERRANEAN REGION Uğur GÖZEL DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİO?LU Year: 2001, Pages: 129 Jury : Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİO?LU Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Osman ECEVİT In this study, nematode species found in wheat growing areas in the East Mediterranean Region were determined and their effect on the yield of various wheat varieties grown in field experiments in the 1998-1999 and 1999-2000 growing season was studied. Besides, the impact of varying population densities of Pratylenchus thornei and Heterodera avenae, both important parasites of wheat, on the yield of wheat was discovered. Of 83.6 % and 22.7 % of the observed area were infested with P. thornei and H. avenae, respectively. Plant parasitic nematodes caused -2.64 to 32.49 % yield reduction of various wheat varieties. The greatest yield increase was observed on Genç 99 in Taşçı experiment field as 32.5 %, 29.1% on Genç 99 in Hacıali and 19.9 % on Seyhan 95 in Doğankent. Varying densities of P. thornei and H. avenae caused changing yield reduction on 5 wheat varieties (Adana 99, Ceyhan 99, Genç 99, Panda and Seyhan 95). In pot experiments a relative yield reduction occured as the population densities of P. thornei and H. avenae increased. The greatest yield reduction was caused by H. avenae with 57.1 % on Adana 99 where 500 nematode / 100 g soil and 40 % by P. thornei on Panda.