Çukurova koşullarında yonca (Medicago sativa L. ) ile farklı oranlardaki domuz ayrığı (dactylis glomerata L. ) ve kılçıksız brom (bromus inermis L. ) karışımlarının ot verimi ve verimle ilgili özelliklere etkisi üzerinde bir araştırma
A Research on effect of different ratios of mixtures orchard grass and smoote brome with alfalfa on hay yield and yield components in Çukurova region conditions
- Tez No: 112352
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alfalfa, Orchard grass, Smooth brome, Mixture. n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA YONCA {Medicago sativa L) İLE FARKLI ORANLARDAKİ DOMUZ AYRIĞI (Dactylis glomerata L.) VE KILÇIKSIZ BROM (Bromus inermis L) KARIŞIMLARININ OT VERİMİ VE VERİMLE İLGİLİ ÖZELLİKLERE ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA. Tolga KARAKÖY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Yıl : 2001 Sayfa : 45 Jüri : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. A.Emin ANLARSAL Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK Çukurova koşullarında, yonca (Medicago sativa L.) ile farklı oranlardaki domuz ayrığı (Dactylis glomerata L.) ve kılçıksız brom (Bromus inermis L.) karışımlarının ot verimi ve verimle ilgili özelliklere etkisini saptamak amacıyla yürütülen bu çalışma, 1998 - 2000 yıllarında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında yürütülmüştür. Araştırma, bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamak olarak yürütülmüş ve karışıma giren türler ana parselleri, karışım oranları ise alt parselleri oluşturmuştur. Denemede, buğdaygil materyali olarak domuz ayrığı (Dactylis glomerata L.) ve kılçıksız brom (Bromus inermis L.) türleri kullanılmış, karışım oranları olarak % 66 yonca + % 33 buğdaygil, % 50 yonca + % 50 buğdaygil, % 33 yonca + % 66 buğdaygil, saf (% 100) buğdaygil ve saf (% 100) baklagil olacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırma neticesi, en yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi % 66 yonca + % 33 domuz ayrığı karışım oranından elde edilirken, kuru ot verimi % 50 yonca + % 50 buğdaygil karışım kombinasyonu en ideal oran olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Yonca, Domuz ayrığı, Kılçıksız brom, Karışım.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS A RESEARCH ON EFFECT OF DİFFRENT RATIOS OF MIXTURES ORCHARD GRSS AND SMOOTH BROME WİTH ALFALFA ON HAY YIELD AND YIELD COMPONENTS IN ÇUKUROVA REGION CONDITIONS. Tolga KARAKÖY DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Year: 2001, Pages :45 Jury : Prof Dr. Hasan GÜLCAN Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK This study which was conducted in order to determine the effects of different mixtures rates of alfalfa with orchard grass or smooth brome on yield and some yield momponents in 1998-2000 growing seasons in research station. University of Çukurova, Faculty of Agriculture, department of field crops under Çukurova Conditions. This study was arranged in split plots design with 3 replications, in which plant species were main plots while mixture rates were subplots. In the experiment, orchard grass and smooth brome were used as grases and % 66 + % 33 grass, % 50 alfalfa + % 50 grass, % 33 alfalfa + % 66 grass, pure grases (% 100) and pure legume (% 100) were used as mixture rates. As a result of the study, the highest green herbage and hay yield were obtained from 66 % alfalfa + 33 % orchard grass mixtures while the most suitable rate of alfalfa with grases is determined as 50 % alfalfa + 50 % grasses grases in terms of hay yield.