Amik Ovası tell kurdu e evresi seramiklerinin termoluminesans (TL) yöntemi ile tarihlendirilmesi ve mikromorfolojik analizleri
Dating of the Amuq Plain tell kurdu phase e ceramics by using the thermoluminescence (TL) method and micromorphological analyses of them
- Tez No: 112366
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA YEĞİNGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Tell Kurdu, Ceramic, Micromorphology, Mineralogy II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ AMİK OVASI TELL KURDU E EVRESİ SERAMİKLERİNİN TERMOLUMİNESANS YÖNTEMİYLE TARİHLENDİRİLMESİ VE MİKROMORFOLOJİK ANALİZLERİ TULIN ARSLANOGLU ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman:Prof. Dr. Zehra YEĞİNGİL Yıl Jüri Jüri 2001, Sayfa: 114 Prof Dr. Selim KAPUR Yrd.Doç. Dr. Serdar GİRGÎNER Çalışmanın amacı, Amik ovası Teli Kurdu E evresinde bulunan seramiklerin ve bu evrede açığa çıkarılan seramik fırınlarının Termoluminesans (TL) yöntemi ile tarihlendirilmesinin yapılması ve yine aynı evreye ait seramiklerin mineralojik ve mikromorfolojik analizlerinin yapılmasıdır. Seramik fırınının duvarından alınan örnekler tarihlendirilememiş ancak içinde çıkan seramikler tarihlendirilebilmiştir ve bunlar MÖ.4985-4787 tarihini vermişlerdir. Bu, tahmin ettiğimiz gibi Orta Kalkolitik döneme karşılık gelir. Mikromorfolojik analizle seramiğin dokusu ve katkı maddeleri saptanmış, ilkel çömlekçi çarkının kullanıldığı ve fırınlama sistemlerinin ve öğütme teknolojisinin çok ileri olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler.Tell Kurdu,Seramik,TL,Mikromorfoloji, Mineraloji.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DATING OF THE AMUQ PLAIN TELL KURDU PHASE E CERAMICS BY USING THE THERMOLUMINESCENCE (TL) METHOD AND MICROMORPHOLOGICAL ANALYSES OF THEM TÜLİN ARSLANOGLU DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor. Prof. Dr. Zehra YE?İNGİL Year : 2001, Sayfa: 114 Jury : Prof Dr. Selim KAPUR Jury. Yrd.Doç. Dr. Serdar GİRGİNER The aim of the study is to date the Amuq Plain Tell Kurdu phase E ceramics and pottery kilns by using the thermoluminescence method and to make the mineralogical and micromorphological analyses of the ceramics from the same phase. Samples from the walls of the kilns could not be dated but those from their insides are dated to 4985 BC- 4787 BC. This is the midlle chalcolithic period as we guessed. Texture and temper of the ceramics are analised micromorphologically and it is confirmed that they were slow whell made and firing systems and grinding technology were not advanced.