GIS kullanılarak Çukurova Üniversitesi kampüs sahası fiziksel yapısı için yeni bir veritabanının oluşturulması
To Form a new database by using GIS for physical structure of Çukurova University campus area
  1. Tez No: 112368
  2. Yazar: DİĞDEM KONSOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİKE NAZİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GIS, veri tabanı oluşturma, Çukurova Üniversitesi, GIS, forming database, Çukurova University n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ GIS KULLANILARAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPUS SAHASI FİZİKSEL YAPISI İÇİN YENİ BİR VERİ TABANININ OLUŞTURULMASI DIGDEM KONSOL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Atike NAZİK Yd: 2001, Sayfa: 83 Jüri: Prof. Dr. Atike NAZİK Doç. Dr. Oğuz DİNÇ Doç. Dr. Kemal GÜRBÜZ Çalışma alanı Çukurova Üniversitesi Yerleşke'sinin kuzeyinde bulunmaktadır. Yerleşkenin kuzey, güney ve batısında Seyhan Gölü ve doğusunda Çatalan yolu bulunmaktadır. Yerleşke yaklaşık 2500 hektardır. Ancak Üniversitenin yerleşim alam 395 hektardır. Daha önce Çukurova Üniversitesi Yerleşkesi ile ilgili bilgi sistemleri kullanılarak yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, coğrafi boyut ile yerleşke için bir bilgi sistemi oluşturmak için bu alan seçilmiştir. Bu çalışma için, 1/1000 ölçekli 10 topografik harita sayısallaştırılmış ve yerleşke alam için temel harita olarak kullanılmıştır. Farklı bilgi kaynakları (yollar, sosyal binalar, spor ve rekreasyon alanları, parklar, tarımsal alanlar, seralar) sayısallaştırılmış ve temel verilere giren bilgilerle ilişkilendirilmiştir. Çalışma sırasında yerleşkede yer alan birimlerin uzaklık, alan, oran, gibi farklı analiz yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma sonucu Yerleşke alanında yeterli miktarda rekreasyonel alan olmasına rağmen spor ve otopark alanlarının yetersiz olduğu görülmüştür. Çukurova Üniversitesi Yerleşkesi için coğrafi veri tabam oluşturarak plancıların dikkatini çözümüne çekmekte yardımcı olacaktır. Bu çalışma aynı zamanda yerleşke yapılanmasına ilişkin detaylandırılmış bilgilerin diğer kullanıcılar tarafından özümsenmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS TO FORM A NEW DATABASE BY USING GIS FOR PHYSICAL SUTRUCTURE OF ÇUKUROVA UNIVERSITY CAMPUS AREA DIGDEM KONSOL DEPARTMENT OF GEOGLY ENGEENERTNG INSTITUTE OF NATURAL SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Atike NAZİK Year: 2001, Pages: 83 Jury: Prof. Dr. Atike NAZİK Doç. Dr. Oğuz DİNÇ Doç. Dr. Kemal GÜRBÜZ The study area is located on north of Çukurova University Campus. On the south, north and west of the Çukurova University Campus is the Seyhan Lake and in the east is the Catalan road. The Campus covers appromentaly 2500 hektares. However the Uversity is effectively located in 395 hektares. There has been no studies concerning information systems for the campus area. For this reason this area is selected to create a information system with geographical dimension. For this study 1/1000 scale 10 topographic maps are digitiserd and were used as base maps for the campus area. Different sources of information (roads, social building, sports, recreational areas, parking places, agricultural land and green houses) were digitired and related information was entered in to the database. During the study, diffrent analysis were used to establish the coverage, ratios and lengths of features located on the campus. The reasults proved that the campus had sufficient recreation areas however sport and parking areas were inadequate. The creation of Geographical database for the Çukurova University Campus will assist planners to divert their atention to problems highlighted in this study which will also enable other users to exract detailed information on campus structure.