Bazı metal kompleks mono azo boyar maddelerin sentezi ve ozonlama ile renklerinin giderilmesi
Synthesis of metal-complexes of mono azo dyes and decolorization of some azo dyes with ozone
  1. Tez No: 112375
  2. Yazar: EMEL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT BOZTEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: mono azo boyarmaddeler, metal kompleksler, ozonlama. renk giderimi EL, mono- Azo Dyes, Metal Complexes, Ozonation, Decolorization
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz DOKTORA TEZİ BAZI METAL KOMPLEKS MONO AZO BOYARMADDELERIN SENTEZİ VE OZONLAMA ÎLE RENKLERİNİN GİDERİLMESİ EMEL YILDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANA BİLİM DALI Danışmanı : Prof.Dr. Hamit Boztepe Yıl : 2000, Sayfa: 69 Jüri : Prof.Dr. Nevzat Külcü Prof.Dr. Selahattin Serin Doç.Dr. Osman Serindağ Yrd.Doç.Dr. Bilgehan Güzel Bu çalışmada bazı mono azo boyarmaddeler ve bunlardan CI 18735 Mordan! Red 19 ile l-hidroksi,2-hidrokso fenil azo,8-amino naftalin, 3,6- disülfonik asi; mono sodyum tuzu (HFANS) boyarmaddelerinin, Cr(III) geçiş metali ile verdiği koordinasyon bileşikleri sentezlenerek analitik ve spektroskobik yöntemlerle yapılan aydınlatılmıştır. Sentezlenen bu bileşiklerin tekstil elyafını (protein ve poliamid) boyama özellikleri incelenmiş ve Uluslararası standartlara göre renk ve yıkama haslıkları saptanmıştır. CI 18735 Mordant Red 19, CI 18736 Acid Red 180, HFANS,, HFANS-Cr. CI Direct Orange 39, CI Dispers Red 74, CI Basic Red 54, CI Reactive Red 56 gibi sınıfları farklı olan boyarmaddeler seçilmiş ve ozonla renklerinin giderilmesi araştırılmıştır. Deneysel çalışmalarla optimum koşullar belirlenerek sabit sıcaklık. sabit basınç ve başlangıç pH'sımn 7 olması koşulu ile ozonlama işlemleri gerçekleştirilmiştir. Ozonlanmış örneklerde COD, BOD, ozonlanma öncesi ve soması alınan UV-Visible absorbsiyon spektumları boyarmadde gruplarına göıv birbirleriyle kıyaslanmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D THESIS SYNTHESIS OF METAL COMPLEXES OF MONO AZO DYES AND DECOLORIZATION OF SOME AZO DYES WITH OZONE EMEL YILDIZ DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Hamit Boztepe Year : 2000, Pages: 69 Jury : Prof.Dr. Nevzat Külcü Prof.Dr. Selahattin Serin Assoc. Prof. Osman Serindağ Assoc.Prof. Bilgehan Güzel In this study, some mono azo dyes such as CI 18735 Mordant Red 19 and 1 - hydroxy,2-hydroxo phenyl azo,8-amino naphtalino, 3,6- disulphonic acid mono sodium salt (HFANS) of metal complexes with transition metal Cr(III) have been synthesized and determined their geometric structures by analytical and spectroscopic methods. The synthesized compound have been investigated their dyeing properties of textile fibers (polyamide and protein). Their color and washing fastness features have been determined with International Standards. The chosen different dyes groups such as CI 18735 Mordant Red 19 CI 1 8736 Acid Red 180, HFANNS, HFANS-Cr, CI Direct Orange 39, CI Disperse Red 74. CI Basic Red 54 and CI Reactive Red 56 have been investigated removing their colors by ozone. Optimum conditions have been described by experimental studies with fixed temperature, fixed pressure and initial pH value 7 for ozonation process. These compounds have been compared each other according to some parameters such as COD, BOD, pre-ozonation and post-ozonation UV-visible absorption spectra.