Vic-dioksim türevlerinin sentezi, karakterizasyonu ve bazı geçiş metal komplekslerinin incelenmesi
Synthesis and characterization, of vic-dioximes derivatives and investigation of some of its transition metal complexes
- Tez No: 83906
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 1.3-dioksa aminler, K/ç-dioksimler, Ffc-dioksim kompleksleri, 3-dioxolane amine, Vic-dioximes. Vic-dioximes of complexes
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ VİC-DIOKSIM TÜREVLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERIZASYONU VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Erdal CANPOLAT Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1999, Sayfa:37 Bu çalışmada, değişik yeni bir ligand ve bu ligandın bazı geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlendi. Çalışmada elde edilen l,2-o-izopropiliden-4-aza-6-amino hekzan (R1NH2) bileşiğinin anti-mono klor glioksim ile reaksiyonundan 1.2 -di (hidroksiimino)- 3.6-diaza-8,9-o-izopropiliden nonan (L1H2) ligandı elde edildi. (L1H2) ligandının Ni (II), Co (II) ve Cu (II) iyonlan ile metal / ligand oram 1:2 olan mono nükleer kompleksleri sentezlendi. Ayrıca bu ligandın UO; (VI) kompleksi de sentezlendi. Çalışmada toplanı olarak yeni bir ligand ve dört kompleks sentezlendi. Bunların yapılan İR, 'H-NMR, bC-NMR,Magnetik susseptibilite ve elementel analiz ile aydınlatıldı. Ligand ve komplekslerin termal özellikleri TGA teknikleri ile araştırıldı. L2H2 ligandı ve bunun homo ve heterotrinükleer komplekslerini hazırlamak için yapılan çalışmalar başarısız olmuştur.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT MASTER THESIS SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION, OF K/C-DIOX1MES DERIVATIVES AND INVESTIGATION OF SOME OF ITS TRANSITION METAL COMPLEXES Erdal CANPOLAT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 1999, Page:37 \ In this work one new ligand and its transition metal complexes were synthesized. In | the work performed, l,2-o-izopropilidene-4-aza-6-amino hexane (R1NH2) was reacted with I anti-mono chloro glyoxime to obtain 1.2-di (hydroxyimino)-3.6-di aza-8. 9-o- 6 I izopropilidene nonane (LiH2) ligand was synthesized. Mono nuclear complexes ot this I I ligand having a metal ligand ratio of 1:2 were prepared with Ni (II), Co (II), Cu (II). f I Finally UO2 (VI) complex of this ligand was synthesized. \ In conclusion, one ligand and four compiexes were svnthesized and their structure I was determined with IR, lH-NMR, 13C-NMR spectroscopy, magnetic susceptibility and I I elemental analyses. Properties of ligands and their complexes, were obtained using TGA I I technique. I Attempt to prepare the (L2H;) and its homo trinuclear and heterotrinuclear complexes were failed.