Tarsus ayrımı-Mersin otoyolu inşaatı Tarsus bağlantısı km: 04+650-km: 06+782 arasındaki zeminlerin kum dren ve serbest drenaj malzemesiyle ıslahı
Tarsus exit-Mersin motorway construction Tarsus intersection between the km: 04+650-km: 06+782 improvement of soil by sand drain and free drainege materials
  1. Tez No: 112376
  2. Yazar: ABDULLAH EYLEM ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Consolidation, Sand Drain, Free Drainage Materials, Cost, Time. II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ TARSUS AYRIMI - MERSİN OTOYOLU İNŞAATI TARSUS BAĞLANTISI KM:04+650-KM:06+782 ARASINDAKİ ZEMİNLERİN KUM DREN VE SERBEST DRENAJ MALZEMESİ İLE ISLAHI A.Eylem ÖZER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ ANABİLİMDALI Danışman: Doç. Dr. Hasan ÇETİN Yıl:2001,Sayfa:45 Jüri : Doç. Dr. Hasan ÇETİN Jüri : Doç. Dr. Mustafa LAMAN Jüri : Yrd. Doç. Dr. Tolga ÇAN Bilindiği gibi tasarlanan bir mühendislik yapısı mevcut zemine taşıma ve oturma koşullan açısından güvenli olarak inşaa edilemiyorsa mevcut zeminin ıslah edilmesi gibi bir yola gidilmektedir. Bu tip oturma problemleri genelde aşırı konsolide ve suya doygun killi zeminlerde meydana gelmekte, zeminin oturmasını tamamlayıp oturmanın en büyük değeri alabilmesi için uzun yılların geçmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Tarsus Ayrımı - Mersin Otoyolunun Tarsus Bağlantısına ait Km:04+650 - Km:06+782 arasındaki dolguların ve sanat yapısı yaklaşım dolgularının oturacağı temel zemin için gerekli mühendislik çalışmalarını içeren jeoteknik değerlendirmeler hazırlanmış, en uygun ıslah yöntemi belirlenmiştir. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda temel zeminin Kuvaterner yaşlı (Qa) Alüvyondan oluştuğu genelde kırmızı kahve- açık kahve bej renkli siltli kil 'den meydana gelmiş ve CL malzeme özelliğinde olduğu görülmüştür. Ayrıca açılan sondaj kuyularında yapılan yeraltı su seviyesi ölçümlerinde yeraltı su seviyesinin yüzeye çok yakın 0.30 m - 2.40 m arasında değiştiği gözlenmiştir. Araziden getirilen numuneler üzerinde yapılan konsolidasyon testinde, yatay doğrultudaki basınç katsayısı (c,) 5.2xl0“3 cm2/sn, düşey doğrultudaki konsolidasyon katsayısı (Ch)= lxlO”2 cm2/sn ve hacimssel sıkışma katsayısı (my)= 7.5 x 10"4 m2/t değerleri elde edilmiş ve bu parametrelerin ışığı altında yapılan H^ 10.5 m dolgu altında kalacak kil tabakasındaki nihai konsolidasyon oturmasının 30 cm mertebesinde olacağı ve sanat yapısı yaklaşım dolgularındaki oturmaların hiçbir önlem alınmadığı takdirde yaklaşık 16.3 yılda tamamlanacağı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, alüvyonal (Qa) zemindeki meydana gelecek oturmaların üst yapıya zarar vermemesini sağlamak, yeraltı suyunun dolgu tabanına zarar vermeden drenini sağlamak amacıyla dolgu alanlarında Serbest Drenaj Malzemesi ve yaklaşım dolgusu alanlarında da mevcut zeminin kum dren yöntemiyle ıslah edilmesi uygun görülmüştür. Bu durumda oturmaların 6 aydan kısa bir süre içinde tamamlanması beklenmektedir. Islah için kullanılacak malzeme Ziyaret Tepe Taş Ocağı, Ceyhan ve Deliçay Kum Ocaklarından sağlanacaktır. Anahtar Kelimeler Konsolidasyon, Kum Dren, Serbest Drenaj Malzemesi, Zaman, Maliyet
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TARSUS EXIT - MERSİN MOTORWAY CONSTRUCTION TARSUS INTERSECTION BETWEEN THE KM:04+650 - KM:06+782 IMPROVEMENT OF SOIL BY SAND DRAIN AND FREE DRAINAGE MATERIALS A.EyIem OZER DEPARTMENT OF GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD2NCES UNTVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç. Dr. Hasan ÇETİN Year:2001, Page:45 Jury: Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN Jury: AssocProf. Dr. Mustafa LAMAN Jury : Assist Prof. Dr. Tolga ÇAN As we know, if an engineering structure could not be constructed on a particular soil foundation having unsatisfactory bearing capacity and setlement conditions, improving the foundation soil conditions may be one of the solutions. Such problems generally occur in over consolidated and saturated clayey soils and in order for the soil to complete most of its consolidation long time is needed. In this study, geotechnical evaluations for the foundation soils of the fills of the Tarsus Exit - Mersin Motorway Tarsus intersection between the Km:04+650-Km:06+782 were done and the most suitable improvement method has been sugested. Field studies showed that the foundation soil is consisted of the CL type red, brown - light brown beige coloured silty clay alluviums of Quaterner age (Qa). Measurements in the drilled wells showed that the ground water level from the surface varied for 0,30 - 2,40 m. Consolidation test on undisturbed samples collected in the field gave the values, coefficient of horicontal consolidation (Cv) 5.2xl0“3 cm2/sn, coefficient of vertical consolidation (Ch) lxlO”2 cm2/sn and coefficient of volume compessibility (nv) 7.5 x 10"4 m2/t indicating that under the fill with H^ 10.5m, the final consolidation of the clayey soil will be about 30cm taking place in 16.3 years with no mensurements taken. In conclusion, Sand Drain systems thought to be applied to avoid any possible defects and deformations as a result of settlement on alluvion (Qa) soils. Sand Drain systems under back fills drains the under graund water and the setlement time is expected to be 6 months. Material needed for improvement of soil will be supplied from the quarry of Ziyaret Tepe, Ceyhan and Deliçay.