Mimarlıkta güneş enerjisinden pasif yararlanma
Making good use of passive solar energy in architecture
- Tez No: 112393
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: enerji ve çevre, güneş enerjisi, pasif ısıtma, konut, energy and environment, solar energy, passive heating, residence
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ MİMARLIKTA GÜNEŞ ENERJİSİNDEN PASİF YARARLANMA AYŞE ÇEVİKER Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Erkin ERTEN Yıl: 2001, Sayfa: 161 Jüri : Prof. Dr. Erkin ERTEN Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI Çağımızın güncel sorunlarından biri, artan enerji gereksinimi ve enerjinin kullanımından dolayı oluşan çevresel kirlenmedir. Çalışmanın amacı; çevresel kirlenme konusuna dikkat çekmek ve bu konuda mimarlara düşen sorumlulukları hatırlatmaktır. Araştırma, enerji tasarrufu çalışmalarına mimari açıdan destek olabilmek amacı ile, binaların güneş enerjisinden pasif olarak yararlanmalarını ve binalarda ısı kayıplarının yapısal önlemlerle engellenmesini önermiştir. Bu çalışmada, konutlarda güneş enerjisinin pasif olarak uygulanış biçimleri incelenmiş, güneş enerjisi ile sağlanan pasif ısıtma sistemlerinin birbirlerine göre farklılıkları belirtilerek, bu konuda uygulama yapmak isteyen tasarımcıların planlamada daha özgür olmalarını sağlamak için, alternatif kullanım örnekleri verilmiştir. Araştırma, pasif güneş enerjisi sistemlerinin yeni uygulama örneklerinin tanıtılması ile, bu konuda güncel enformasyonu yakalayan bir başvuru kaynağı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MAKING GOOD USE OF PASSIVE SOLAR ENERGY IN ARCHITECTURE AYŞE ÇEVİKER DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erkin ERTEN Year: 2001, Pages: 161 Jury: Prof. Dr. Erkin ERTEN Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Assoc. Prof. Seren AKAVCI One of the current problem in our period is the increasing need for energy and environmental pollution due to the use of energy. The aim of the study is to draw attention to the subject of environmental pollution and to remind the responsibilities of architects to this subject. In order to draw attention to energy saving studies from an architectural viewpoint, the study aims to make good use of energy for buildings and to prevent heat losses in buildings by structural precautions. In this study, the types of passive applications of solar energy in residences have been observed and determining variations of passive heating systems provided by solar energy. The samples for alternative uses have been provided for the designers who want to practise on this subject so as to make them more independent while planning. With the introduction of new application samples of energy systems, the study has become a source that keeps up the current information.