Babadıllimanı koyu (Silifke-İçel) fitoplanktonunda mevsimsel değişimlerin incelenmesi
Investigation of the seasonal changes of phytoplankton in Babadıllimanı bight (Silifke-İçel)
  1. Tez No: 112397
  2. Yazar: MİNE PERÇİN PİNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVİM POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Babadıllimanı Koyu, Fitoplankton, Besleyici element, Klorofil-a, Babadıllimanı Bight, Phytoplankton, Nutrient, Chlorophyll-a
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ BABADILLİMANI KOYU (SİLİFKE-İÇEL) FİTOPLANKTONUNDA MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİN İNCELENMESİ Mine Perçin PINER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sevim POLAT Yıl:2001, Sayfa:71 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Sevim POLAT Prof. Dr. Dursun AVŞAR Doç. Dr. Ferit KARGIN Araştırma, Mayıs- 1999 ile Nisan 2000 arasında Babadıllimanı Koyu'nda (Silifke-İçel) belirlenen 10 istasyonda gerçekleştirilmiştir. Fitoplankton türlerinin nitel ve nicel dağılımları, türlerin, sıcaklık, tuzluluk ve besleyici elementlerle ilişkileri, klorofil-a düzeyleri ve bunların zamana bağlı değişimleri incelenmiştir. Örnekleme aylık olarak her bir istasyon ve belirlenen bir istasyonda standart derinliklerden yapılmıştır. Fitoplanktonun nitel ve nicel analizlerinin yanı sıra, her istasyon için besleyici element ve klorofil-a analizleri yapılmıştır. Ayrıca suyun tuzluluk ve sıcaklık ölçümleri de yapılmıştır. Çalışmada, Cyanophyceae, Bacillariophyceae, Dictyochophyceae, Dinophyceae ve Prymnesiophyceae olmak üzere beş alg sınıfı belirlenmiştir. Bacillariophyceae üyeleri türce ve yoğunlukça daha zengin bulunmuştur. Bunu Dinophyceae türleri takip etmiştir. Prymnesiophyceae 4 cins ve 5 türle, Cyanophyceae ve Dictyochophyceae birer türle temsil edilmişlerdir. Fosfat, nitrat + nitrit ve silikat yıl içinde sırasıyla 0.04-2.46 ?g-at/L 0.13-2.47 ?g-at/1, 0.16-2.25 ?g-at/1 arasında değiştiği saptanmıştır. Klorofil-a ise, 0.01 ile 0.86 ?g-at/1 arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF THE SEASONAL CHANGES OF PHYTOPLANKTON IN BABADELLIMANI BIGHT (SİLİFKE-İÇEL) Mine Perçin PINER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sevim POLAT Yd:2001, Sayfa:71 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Sevim POLAT Prof. Dr. Dursun AVŞ AR Doç. Dr. Ferit KARGIN The study carried out at 10 stations in Babadıllimanı Bight (Silifke-İçel) in the period of May- 1999 and April-2000. The quantitative and qualitative distribution of phytoplankton, the relations of species with temperature, salinity and the changes in specifications in time were investigated. Sampling was done monthly intervals in each station and at the standard depths in a determined station. In addition to quantitative and qualitative examination of phytoplankton; nutrient and klorofil-a analysis; salinity and temperature measurement were also done. In study, five algae classis namely Cyanophyceae, Bacillariophyceae, Dictyochophyceae, Dinophyceae and Prymnesiophyceae were determined. Bacillariophyceae was found richer than other grups in terms of abundance and species number and followed by Dinophyceae. Prymnesiophyceae was represented by 4 genus and 5 species, Cyanophyceae and Dictyochophyceae were represented by only one species. The concentration of phosphate, nitrate and silicate during the research period ranged between 0.04-2.46 ?g-at/1, 0.13-2.47 ?g-at/1, 0.16-2.25 ?g-at/1 respectively. Chlorophyll-a concentrations varied between 0.01 and 0.86 ?g-at/1.