Adana'da turunçgil bahçelerinde turunçgil nematodu (Tylenchulus semipenetrans Cobb)'nun popülasyon dalgalanması ve verime olan etkisinin araştırılması
Population dynamics of citrus nematode (Tylenchulus semipenetrans Cobb) and its effect on the navel orange yield in Adana
  1. Tez No: 112398
  2. Yazar: HALİL TOKTAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İ. HALİL ELEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Tylenchulus semipenetrans, Populasyon dalgalanması, meyve verimi, Citrus, Tylenchulus semipenetrans, Population dynamics, Yield. II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA'DA TURUNÇGIL BAHÇELERİNDE TURUNÇGİL NEMATODU (TYLENCHVLUS SEMIPENETRANS COBB)'NUN POPULASYON DALGALANMASI VE VERİME OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI HALİL TOKTAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU Yıl: 2001, Sayfa:33 Jüri: Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİOĞLU Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof Dr. Turgut YEŞİLOĞLU Turunçgil nematodu (Tylenchulus semipenetrans Cobb)'nun Nisan 1998- Mart 2000 tarihlerinde populasyon dalgalanmasını incelemek amacıyla Adana ilinde iki farklı bölgede Turunçgil nematoduyla bulaşık turunç üzerine aşılı Washington Navel ve Yafa portakal çeşitlerinin (Citrus cinensis (L.) Osbeck) bulunduğu iki bahçe belirlenmiştir. Washington Navel çeşidi portakal bahçesinde aynı zamanda Turunçgil nematodunun verim üzerine etkisi araştırılmıştır. Turunçgil nematodunun populasyonu her iki bahçede yılın aralık ve ocak aylarında en düşük düzeye, temmuz ayında en yüksek düzeye ulaşmıştır. Nematisit uygulaması sonucu meyve veriminde kontrole göre 1998 yılı hasat döneminde % 0.9, 1999 yılı hasat döneminde ise % 9.2 oranında verim artışı olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu artış istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS POPULATION DYNAMICS OF CITRUS NEMATODE {TYLENCHULUS SEMIPENETRANS COBB) AND ITS EFFECT ON THE NAVEL ORANGE YIELD IN ADANA HALİL TOKTAY DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİO?LU Yıl: 2001, Sayfa:32 Jury: Prof. Dr. İ. Halil ELEKÇİO?LU Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Turgut YEŞİLO?LU Population dynamics of citrus nematode, Tylenchulus semipenetrans Cobb, was studied in two different citrus orchards infested with the nematode where Yafa and Navel orange varieties {Citrus cinensis (L.) Osbeck) grown as grafted on sour orange rootstocks in Adana, from April 1998 to March 2000. Also, the effect of citrus nematode on the yield of Navel orange variety was examined. Nematode population, in both orchards, remained at its lowest level during December and January whereas it reached its highest level in July. After nematicide applications, yield increase for both years were 0.9 % and 9.2 %, respectively; however, the values were statistically insignificant.