Coğrafi bilgi sistemlerinin Burdur yerleşim alanına uygulanması
The Application of geographical information system to the settlement area of Burdur province
- Tez No: 112406
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Sayısallaştırma, Uzaktan Algılama, Geographical Information Systems, Digitizing, Remote Sensing
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), coğrafik verilerin gösterimi, toplanması, depolanması ve bir kaynak oluşturması için bilgisayar destekli bir sistemdir. CBS, software, hardware ve verilerin birlikte kullanımıdır. CBS teknolojisi, kaynak yönetimi, planlama gelişimi ve bilimsel araştırmalarda kullanılabilir. Bazı uygulama alanları, jeoloji, ziraat, arazi kullanımı ve coğrafi konulardır. Uzaktan Algılama (UA) objelerle fiziksel temasta bulunmadan herhangi bir uzaklıktan yapılan ölçümlerle yeryüzü hakkında bilgi edinme bilim ve sanatıdır. UA yöntemleriyle geniş alanların kısa zamanda analizi yapılabilmektedir. Kilometrelerce uzunluğundaki fay zonlan haritalanabilmekte, arazide izlenemeyen çok küçük faylar ya da kırık sistemleri gözlenebilmektedir. CBS ve UA tekniklerinin bir arada kullanımı oldukça yararlı sonuçlar doğurmaktadır. Günümüzde zaman ve iş gücünün önemi düşünülürse bu iki sistemin bir arada kullanımının artan önemini reddetmek mümkün değildir. Bu çalışmada CBS'nin Burdur ili yerleşim alanına uygulanması amaçlanmıştır. Bu amaçla bölgenin 1/5000 ölçekli şehir, mühendislik jeolojisi, hidrojeoloji, eğim ve sıvılaşma haritaları sayısallaştırılmıştır. Ayrıca Uzaktan Algılama teknikleri kullanılarak uydu görüntüsü üzerinden bölgenin jeolojik haritası yapılarak sayısallaştırılmıştır. Aynı şekilde uydu görüntüsü kullanılarak bölgenin kırık sistemleri incelenmiştir. Sayısal veri haline dönüştürülen ve ayrı katmanlar halinde oluşturulan bütün haritalar, Arc View programında üst üste çakıştırılmıştır. Bu haritalar üzerinde amaca yönelik olarak sorgulamalar yapılarak bölgenin yerleşime uygunluk haritası çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Geographical Information System (GIS) is a computer system capable of assembling, storing, and displaying geographically referenced information. A GIS is the use of software, hardware, data together. GIS technology can be used for scientific investigations, resource management, and development planning. Some applications of a GIS include geological, agricultural, land use, and geographical subjects. Remote Sensing (RS) is the science and art of acquiring information about the earth's surface without actually being in contact with it. Large areas can be analyzed of in a short time and also fault zones kilometers in length can be mapped, besides that some small fault or joints which cannot be observed at field can be seen by using of RS techniques.. It provides very useful results to use both GIS and RS techniques together. Nowadays if someone thinks about importance of time and man power, it is impossible to ignore of increasing importance of using together these two systems. The purpose of thes study is the application of GIS to to the settlement area of Burdur province. For this purpose city map with 1/5000 scale of the region, engineering geology, hidrogeology, slope and liquefaction maps were digitized. Furthermore, geological map of the region was made by using of RS techniques and then digitized. All maps, were transformed into numerical data and were formed as separate layers, were pooled by means of Arc View program. Suitability map of the settlement area of the region was formed by querying primerly obtained maps.