Naftilamin türevi schiff bazlarının sentezi, metal kompleksleri, ve boyarmadde özelliklerinin incelenmesi
The Synthesis of naphthylamine derivatives of schiff bases and their metal complexes, investigation of dyestuffs properties
- Tez No: 112436
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Metal kompleks, Schiff bazı, Üç dişli ligand, Fotokromizm
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz DOKTORA TEZİ NAFTİLAMİN TÜREVİ SCHİFF BAZLARININ SENTEZİ, METAL KOMPLEKSLERİ, VE BOYARMADDE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ MEHMET TUNÇEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Selahattin SERİN Yıl : 2001, Sayfa : 89 Jüri : Prof. Dr. Hamit BOZTEPE : Prof. Dr. Nevzat KÜLCÜ : Doç. Dr. Osman SERİNDAĞ : Yrd. Doç. Dr. Bilgehan GÜZEL Schiff bazları boyarmadde endüstrisinde, farmakolojide, tıpta, bazı biyokimyasal işlevleri olan bileşiklerin sentezinde kullanılmaktadır. H-asidi türevi boyarmaddeler ile o-vanilin'in kondenzasyon reaksiyonu ile dört yeni ligand ve bu ligandların Cu(II), Ni(II), Co(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapılan Spektroskopik ve analitik yöntemler kullanılarak karakterize edilmiştir. Sentezlenen metal komplekslerinin tamamının paramanyetik özellikte olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc/PhD THESIS THE SYNTHESIS OF NAPHTHYLAMINE DERIVATIVES OF SCHIFF BASES AND THEIR METAL COMPLEXES AND INVESTIGATION OF DYESTUFFS PROPERTIES MEHMET TÜNÇEL DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Sefahattin SERİN Year : 2001, Pages : 89 Jury : Prof. Dr. Hamit BOZTEPE : Prof. Dr. Nevzat KÜLCÜ : Doç. Dr. Osman SERÎND A? : Yrd. Doç. Dr. Bilgehan GÜZEL Schiff bases are used in dye-stuff industry, pharmacology, medical and in the synthesis of some compounds which must show biochemical function. Four new Schiff base ligands and theirs Cu(II), Ni(H) and Co(IT) complexes have been synthesized by the condensation reaction between H-acid dye-stuff derivatives and o- vanillin. Synthesized of the ligands and their metal complexes have been characterized by using various spectroscopic techniques and analytical methods. All of the synthesized metal complexes are observed to be in paramagnetic properties. Key Words : Metal complexes, Schiff base, Tridentate ligand, Photochromism. n