Kahramanmaraş koşullarında bazı tek yillik baklagil yembitkisi türlerinin arpa ile farklı oranlardaki karışımlarında verim ve verimle ilgili özelliklerin saptanması üzerinde bir araştırma
- Tez No: 77133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM EMİN ANLARSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tek Yıllık Baklagiller ve Arpa, Karışım Oranlan, Annual Legumes and Barley, Mixture ratio
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA BAZI TEK YILLIK BAKLAGLL YEMBİTKİSİ TÜRLERİNİN ARPA İLE FARKLI ORANLARDAKİ KARIŞIMLARINDA VERİM VE VERİMLE İLGİLİ ÖZELLİKLERİN SAPTANMASI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Adem EROL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç. Dr. A.Emin ANLARSAL YIL: 1998, Sayfa 110 Jüri: Doç. Dr. A.Emin ANLARSAL Prof. Dr. Şahabettin ELÇİ Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Bu araştırma, 1995-1996 ve 1996-1997 yıllan arasında Kahramanmaraş Tarla Bitkileri Tohumluk Üretim İstasyonu'nda, bazı tek yıllık baklagiller (Kubilay-82, Ürem-79, yembezelyesi, Ege beyazı ve Menemen-79) ile arpanın farklı oranlardaki ( saf baklagil, saf arpa, % 50 baklagil + % 50 arpa, % 66 baklagil + % 33 arpa, % 75 baklagil + % 25 arpa ve % 80 baklagil + % 20 arpa) karışımlarının ot ve tohum verimi ile verimle ilgili bazı özelliklere etkisini belirlemek üzere bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, % 50 çiçeklenme süresi en erken Kubilay-82, en geç süre ise Ürem-79 fiğ ve Menemen-79 tüylü fiğ çeşitlerinde saptanmıştır. En yüksek yaş ot ve kuru ot verimi, % 66 Menemen-79 tüylü fiğ çeşiti + % 33 arpa karışım oranından (sırasıyla 3560.26 ve 1151.16 kg/da), en düşük yaş ot ve kuru ot verimi ise saf arpa parsellerinden (sırasıyla 2823.19 ve 788.45 kg/da) elde edilmiştir.Baklagillerde en yüksek tohum verimi 107.3 kg/da ile saf yembezelyesinden, en düşük ise 23.01 kg/da ile % 50 Menemen-79 tüylü fiğ + % 50 arpa karışım oranında saptanmıştır. Arpada tohum verimi, karışım oranlarından etkilenmiş, en yüksek tohum verimi saf arpa parsellerinden, en düşük ise % 80 baklagil + % 20 arpa karışım oranından elde edilmiştir. Karışımda baklagil oranı arttıkça yeşil ot, kuru ot ve tohum verimi ile ham protein oranının arttığı belirlenmiştir. Ayrıca botanik kompozisyondaki baklagil oranlarının, karışıma giren baklagillerin oranlarının artmasıyla arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A RESEARCH ON TO DETERMINE THE EFFECT ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF DD7FERENT MIXTURES OF SOME ANNUAL LEGUMES AND BARLEY UNDER KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS Adem EROL DEPARTMENT OF AGRONOMY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç.Dr.A.Emin ANLARSAL Year: 1998, Pages: 110 Jury : Doç.Dr. A.Emin ANLARSAL Prof.Dr. Sahabettin ELÇİ Prof.Dr. Hasan GÜLCAN This study was conducted to determine the effect of different mixtures of legume and barley (pure legume, pure barley, % 50 legume + % 50 barley, % 66 legume + % 33 barley, % 75 legume + % 25 barley and % 80 legume + % 20 barley) on the herbage and seed yield of some annual legumes ( Kubilay-82, Ürem-79, Ege beyazı, Menemen-79 and fodder pea) according siplit plot experiment design with four replication under lowland condition of Kahramanmaraş in 1995/1996 and 1996/1997. Kubilay-82 was the earliest cultivar and Ürem-79 and Menemen-79 were the latest cultivar for flowering period. The highest green and dry herbage yield were obtained from the 66 % Menemen-79 + 33 % barley mixture rates ( 3560.26 and 1151.16 kg/da respectively), the lowest green and dry herbage yield of obtained from the pure barley plots (2823.19 kg/da and 788.45 kg/da respectively). The highest seed yield was obtained from the pure fodder peas with 107.3 kg/da, while the lowest seed yield was obtained from the 50 % Menemen-79 + 50 % barley mixture rates with 23.01 kg/da Seed yield of barley was effected by mixture rates. The highest seed yield was obtained from pure barley plots (378.65 kg/da) and the lowest seed yield was obtained from the 80 % legumes + 20 % barley mixture rates (1 15.74 kg/da). Green and dry herbage yield, and crude protein content increased with increasing legumes rate in the mixture. Also was determined that the ratio of legumes in botanical composition increased with increasing seed rate of legumes.