Çukurova bölgesi koşullarında, farklı ekim zamanı ve potasyum uygulamalarının pamuğun (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif kalite özelliklerine etkisi üzerine bir araştırma
A Research on the effect of different planting date and potassium fertilization treatments on yield and fiber technological properties of cotton (Gossypium hirsutum L.) in Çukurova region conditions
  1. Tez No: 112524
  2. Yazar: CEMAL YÜCEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZGÜL GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, ekim zamanı, potasyum gübrelemesi, verim, lif kalitesi, Cotton, planting date, potassium fertilization, yield, lint quality. n
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ KOŞULLARINDA, FARKLI EKİM ZAMANI \T POTASYUM UYGULAMALARININ PAMUĞUN (Gossypium hirsutum L.) VERİM VE LİF KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA CEMAL YÜCEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Yıl: 2001, Sayfa: 87 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Menşure Özgüven Doç. Dr. İbrahim Ortaş Çalışma, 2000 yılında Çukurova Bölgesi koşullarında farklı ekim zamanı (10, 17 ve 24 Mayıs) ve potasyum (0 ve 15 kg/da) uygulamalarının pamuğun (Gossypium hirsutum L.) verim ve lif kalite özelliklerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Kütlü pamuk verimi 10 vel5 Mayıs ekimlerinde, 24 Mayıs ekimine oranla önemli düzeyde yüksek olmuştur. Potasyum uygulaması, kontrola oranla, kütlü pamuk veriminde % 6.5 oranında bir artış oluşturmuştur. Ekim zamanının gecikmesi ile birlikte ilk koza açımı için gerekli gün sayısında (erkencilik oranında) artış belirlenmiş, potasyum uygulamasının erkencilik üzerine herhangi bir etkisi olmamıştır. Ekim zamanlarının çırçır randımanında farklılık oluşturmadığı, potasyum uygulaması ile çırçır randımanında, lif veriminde artış olduğu saptanmıştır. En düşük çırçır randımanı 1 7 Mayıs ekiminde 0 kg potasyum uygulamasından elde edilmiştir. Ekim zamanı ve potasyum uygulamaları incelenen lif kalite özelliklerinde farklılık oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON THE EFFECT OF DIFFER PLANTING DATE AND POTASSIUM FERTILIZATION TREATMENTS ON YIELD AND FIBER TECHNOLOICAL PROPERTIES OF COTTON (Gassypium hinutum L.) IN ÇUKUROVA REGION CONDITIONS CEMAL YÜCEL DEPARTMANT OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: AssistProf Dr. Özgül GÖRMÜŞ Year. 2001, Pages: 87 Jury: AssistProf. Dr. Özgül GÖRMÜŞ Prof. Dr. Menşııre Özgüven Doç. Dr. Ibrahim Ortaş This study was conducted in 2000 to determine the effects of planting times (10, 17, and 24 May) and potassium treatments (0 and 15 kg/da) on the yield and fiber quality properties of cotton {Gossypium hirsutum L.). Seed cotton yield was found to be significantly high at the planting times of 10 and 17 May than mat of 24 May planting. Potassium treatment produced an enhancement by 6.5 % in seed cotton yield compared to untreated check. There were an increase in the days to bool opening (earliness ratio) with delaying the planting times, while potassium treatments had no effect on this trait Planting times were found to be insignificant on lint %, potassium treatments resulted in increase in lint % and lint yield. The highest lint % was obtained from the planting of 17 May and 0 kg potassium treatment Planting time and potassium applications had no any effect on fiber properties.