Çukurova koşullarında ceres-maize bitki büyüme modelinin test edilmesi
Validation of the ceres-maize plant growth model under Çukurova region conditions
  1. Tez No: 112525
  2. Yazar: BİLGE BOZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATTİLA YAZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Mısır, CERES-Maize bitki büyüme modeli, Irrigation, Maize, CERES-Maize growth model
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
oz YÜKSEK LİSANS ÇUKUROVA KOŞULLARINDA CERES-MAIZE BİTKİ BÜYÜ M E MODELİNİN TEST EDİLMESİ BİLGE BOZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman Yıl:.2001, Jüri Prof. Dr. Attila YAZAR Sayfa: 69 Prof Dr Attila YAZAR Prof Dr Ahmet Can ÜLGER Doç Dr Cafer GENÇOĞLAN Bu çalışma, Çukurova koşullarında yağmurlama yöntemiyle sulanan 1. ürün mısır bitkisinde CERES-Maize bitki büyüme modelinin yöreye uyumluluğunu test etmek amacıyla 2001 yılında yapılmıştır. Araştırma, denizden yüksekliği ortalama 20 m olan, 36° 59 o N, 35° 18' enlem ve boylamlarında yer alan Ç.Ü. Ziraat fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Deneme alanında killi Mutlu serisi topraklarında Pıoneer-3163 çeşidi kullanılarak yürütülmüştür. Bu çalışmada, sulama konulan her 10 günde bir 90 cm' lik toprak profilinde tüketilen suyun %100, %75 ve %50'nin uygulanması şeklinde oluşturulmuştur. Araştırmada konulara toplam 7 kez olmak üzere 205 mm ile 431 mm arasında değişen su uygulanmıştır. Konulara ilişkin su tüketimleri, 476 mm ile 645 mm arasında değişen değerler olarak belirlenmiştir. Sulama konularından dekara 326 kg ile 851 kg arasında tane verimi alınmıştır. Dane verimi (Y) ile sulama suyu (I) ve su tüketimi (ET) miktarları arasında Y= 2.04251-39. 147 (r2=0.9329) ve Y=2.641ET-877.28 (r2-0.8997) eşitlikleriyle verilen önemli doğrusal ilişkiler bulunmuştur. Model ile kestirilen dane verim değerlerinin gözlenen değerlerden yüksek olduğu ve uygulanan sulama suyu miktarı arttıkça bunlar arasındaki farkın daha da arttığı belirlenmiştir. Model; çiçeklenme ve fizyolojik olgunluk tarihlerini gözlenen değerlerden farklı tahmin etmiştir. Ayrıca, model yaprak alan indeksi değerlerim kestirilen değerlerden farklı vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS VALIDATION OF THE CERES-MAIZE GROWTH MODEL UNDER ÇUKUROVA REGION CONDITIONS BİLGE BOZ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Pıof Dr. Altila YAZAR Year:.2001, Pages: 59 Jury : Prof. Dr. Atrila YAZAR : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER : Doç. Dr. Cater GENÇOGLAN This study was carried out to determine yield -water relationships or production function of the first crop maize, to test and validate the CERES-Maize growth model under Çukurova region conditions. Experimental site was located at the Research Field of the Agricultural Structures and Irrigation Department (altitude 20 m sea level above, 36° 59' N, 35° 18' E ) on Clayey Mutlu Soil series. Pioneer 3163 hybrid com variety was used in this study. Irrigation management treatments were created as %100, %75 and %50 replenishment of water depleted in the 90 cm soil profile from the 100 % replenishment treatment in every ten days. Treatments plots were irrigated 7 times in 2001, respectively, and a total of 205 mm and 43 1 mm of irrigation water were applied, in which water use was determined as 476 mm and 645 mm. Grain yield obtained from the above mentioned irrigation treatment was 326 kg/da and 851 kg/da of the experiment. Significant relationships between grain yield (Y) vs seasonal irrigation (I) and grain yield vs water use (ET) were found Y-2.0425 11-39. 147 (r2=0.9329) and Y-2.641 IET-877.28 (r2-0.8997 ). CERES-Maize model predicted higher grain yields than the observed values and as the amont of irrigation water increased the difference between the predicted and observed values increased. In addition, predicted the date of physiological maturity and flowering were earlier than the observed dates. Measured and predicted LAI values were also different.