Suda çözünebilir fosfin bileşikleri ve metal kompleksleri
Water soluble phosphines and their metal complexes
- Tez No: 112523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SERİNDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Diphenylphosphines, Pd (II), Ni (Jl), Metal complexes H
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ SUDA ÇÖZUNEBİLEN FOSFIN BİLEŞİKLERİ VE METAL KOMPLEKSLERİ MUSTAFA KELEŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Osman SERİNDAĞ Yıl: 2001 Sayfa: 42 Jüri : Prof.Dr. Hamit BOZTEPE : Yrd.Doç.Dr. Mükerrem KURTOĞLU Bu çalışmada ligandların (dppab, dppafb, Na[(Ph2PCH2)2NPhS03]Na) ve metal kompleksleri sentezi, difenilfosfin (Ph2PH) ve fosfonyum tuzu [PH2P(CH2OH)2]CI kullanarak ve metal kompleksler için Nikel (II), Palladyum (II) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sentezler Schlenk yöntemiyle azot atmosferinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen fosfın ligandları ve metal kompleksleri 3lP-NMR, H-NMR, UV- visible ve elementel analiz kullanılarak karakterize edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Difenilfosfin, Nikel (II), Palladyum (E), metal kompleksler
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS WATER SOLUBLE PHOSPHINES AND THEIR METAL COMPLEXES MUSTAFA KELEŞ ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CHEMISTRY DEPARTMENT ADVISER :Doç.Dr. Osman SERİNDAG Year: 2001 Page: 42 Juri :Prof.Dr. Hamit BOZTEPE :Yrd.Doç.Dr. Mükerrem KURTO?LU In this study, the aminomethylphosphine ligands (dppab, dppa b Na[(Ph2PCH2)2NPhS03]Na) and their transition metal complexes of these Mgands have been synthesized by using diphenylphosphine and relevant amines in the excess of aqueous formaldehyde. Ni (II), Pd (II) compounds were used to prepare phosphine metal complexes. All synthesis were carried out by Schlenk method under nitrogen atmosphere. The reaction products were characterized by spectroscopic techniques such as 31P-NMR, ^-NMR, UV-visible and elemental analysis.