The Behavior of transient period of nonterminating simulations: An experimental analysis
Sonu belli olmayan simulasyonlarda geçiş dönemi davranışı: Deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 112558
  2. Yazar: BURHANEDDİN SANDIKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonu belirsiz benzetim, geçiş dönemi davranışı, seri üretim hatları, atölyeler, MSER bulgusalları. IV, Nonterminating simulations, behavior of transient period, serial production lines, job-shop systems, MSER heuristics. Ill
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET Birçok endüstriyel ve servis sisteminin tasarım ve kontrolü için analizi yapan kimselerin berlirsizliği hesaba katlamaları gerekir. Bilgisayar benzetim tekniği belirsiz (veya rassal) sistemlerin analizinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Benzetim modellerinin önemli bir eksiği performans değerleri için sadece tahminler üretmesidir. Bu nedenle, daha doğru sonuçlar elde edebilmek için benzetim çıktıları dikkatli istatistiki analize tabi tutulmalıdır. Benzetim çalışmaları, kullanılan çıktı analizi tekniklerine göre sonu belirli ve sonu belirsiz olarak sınıflandırılabilirler. Sonu belirsiz benzetimlerin çıktı analizinde karşılaşılan en önemli problemlerden biri geçiş dönemi problemidir. Bu problem benzetim modelini uzun vadedeki durumundan uzak bir konumda başlatmaktan ötürü ortaya çıkar. Başlangıçtaki geçiş dönemi probleminin çözümüne dair önerilmiş pekçok teknik literatürde mevcuttur. Fakat mevcut çalışmalar daha çok önerilen tekniklerin etkinlik ve yeterliliğini geliştirmeye çalışmaktadır. Geçiş döneminin davranışını inceleyen bir çalışma ile karşılaşılmamıştır. Biz bu tezde, sonu belirsiz benzetimlerle analiz edilen imalat sistemlerinin geçiş dönemini etkileyen faktörleri inceliyoruz. Özellikle seri üretim hatları ve atölye sistemleri üzerinde duruyoruz. İşlem zamanının değişkenliği, sistemin büyüklüğü, darboğazın mevcudiyeti, sistemin güvenilirliği, sistemin yük seviyesi ve tamponların kapasitesi incelenen faktörler arasındadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The design and control of many industrial and service systems require the analysts to account for uncertainty. Computer simulation is a frequently used technique for analyzing uncertain (or stochastic) systems. One disadvantage of simulation modeling is that simulation results are only estimates of model performance measures. Therefore, to obtain better estimates, the outputs of a simulation run should undergo a careful statistical analysis. Simulation studies can be classified as terminating and nonterminating according to the output analysis techniques used. One of the major problems in the output analysis of nonterminating simulations is the problem of initial transient. This problem arises due to initializing simulation runs in an unrepresentative state of the steady-state conditions. Many techniques have been proposed in the literature to deal with the problem of initial transient. However, existing studies try to improve the efficiency and effectiveness of currently proposed techniques. No research has been encountered that analyzes the behavior of the transient period. In this thesis, we investigate the factors affecting the length of the transient period for nonterminating manufacturing simulations, particularly for serial production lines and job-shop production systems. Factors such as variability of processing times, system size, existence of bottleneck, reliability of system, system load level, and buffer capacity are investigated.