Correlation effects in coupled quantum-well and quantum wire systems
Çift kuantum kuyusu ve çift kuantum teli sistemlerinde korelasyon etkisi
  1. Tez No: 112566
  2. Yazar: AYHAN YURTSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL TANATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki boyutlu electron gazı, çift quantum kuyusu, çift quan tum teli, çift korelasyon fonksiyonu, rast gele faz yaklaşımı, düzensizlik, STLS yaklaşımı, yoğunluk tepki fonksiyonu, karşılıklı değişim-korelasyon enerjisi merdiven kuramı iv
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Özet çift kuantum kuyusu ve çift kuantum teli sistemlerinde korelasyon etkisi Ayhan Yurtsever Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilal Tanatar Eylül 2001 İki boyutlu elektron sistemleri teorik ve teknolojik bağlantılarından dolayı çok ilgi çekmektedir. Epikatman büyüme tekniklerindeki ilerlemeler, katmanlar arası uzaklığın bir düzlemdeki elektronlar arasındaki uzaklık ile karşılaştırılabilir boyuttaki çift katmanlı sistemlerin üretilmesine olanak sağlamıştır. Bu tür sistemlerin anlaşılmasında katmanlar içi etkileşimler ile katmanlar arası etki leşimler büyük önem arzeder. Bu tez çalışmasında, çift kuvantum kuyusu ve teli sistemlerinde çift-korelasyon fonksiyonunun kontak değerleri incelendi. Çok katmanlı sistemler için genelleştirilen merdiven kuramı çift katmanlı elektron- elektron ve elektron-deşik sistemine uygulandı. Merdiven yaklaşımı altında katmanlar arasındaki çift korelasyon fonksiyonu gee(0) ve geh(0)'nun, elektron yoğunluk paremetresi rs ve katmanlar arası uzaklığın her değerinde positif değerler verdiği görüldü. Birbirinden ayrık elektron-deşik sistemindeki perdeleme etkisi ve exciton kararsızlık oluşumu tartışılmıştır. Ayrıca manyetik alanın yokluğunda, rastgele-faz (RPA) ve STLS yaklaşımları kullanılarak çift boyutlu elektron gazındaki düzensizliğin korelasyon enerjisine ve sıkıştırılabilirliğe olan etkisi analiz edilmiştir. Bu yaklaşımlar altında, karşılıklı değişim enerjisi, iiikorelasyon enerjisi ve sıkıştırılabilirlik hesaplanmıştır. Bunun sonucunda RPA yaklaşımının yeterince doğru sonuç vermediği gözlenmiştir. Buna ek olarak sonlu kalınlık hesaba katılarak, korelasyon enerjisi ve sıkıştırılabilirliğin kuvantum kuyusu kalınlığına bağımlılığı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract CORRELATION EFFECTS IN COUPLED QUANTUM- WELL AND QUANTUM- WIRE SYSTEMS Ayhan Yurtsever M. S. in Physics Supervisor: Prof. Bilal Tanatar September 2001 Two-dimensional electron systems are attracting a lot of interest because of their theoretical and technological implications. Since the advances in epitaxial growth techniques have made it possible to fabricate double-layer systems, where the interlayer separation is comparable to the distance between the electrons within one plane, the understanding of intra- and inter-layer interactions has become important. In this thesis, we examine the contact values of the pair- correlation function in double-quantum-well and wire systems. We employ the multicomponent generalization of the ladder theory in application to double-layer electron-electron and electron-hole systems. We find that ladder approximation gives positive values for the interlayer gee(0) and geh{0) for all values of electron density parameter rs and layer spacing d. Screening effects and the formation of excitonic instability in a spatially separated electron-hole systems are discussed. We also study the effects of disorder in single-layer two-dimensional electron systems in the absence of a magnetic field using both the random-phase (RPA) and Singwi, Tosi, Land, and Sjolander (STLS) approximation. We determine exchange energy, the correlation energy, and isothermal compressibility. We show