Performance analysis of generic discrete-time queues and applications to telecommunication networks
Genel ayrık zaman kuyruklarının performans analizi ve telekomünikasyon ağlarına uygulamaları
- Tez No: 112600
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Performans Analizi, Kablosuz Ağlar, ATM, Ayrık-zaman Kuyrukları, Genelleştirilmiş Değişimsiz Altuzay, Matris-işareti Fonksiyonu, Performance Analysis, Wireless Networks, ATM, Discrete-Time Queues, Generalized Invariant Subspaces, Matrix-Sign Function m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET GENEL AYRIK ZAMAN KUYRUKLARININ PERFORMANS ANALİZİ VE TELEKOMÜNİKASYON AĞLARINA UYGULAMALARI Egemen Değer Kavak Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Nail Akar Eylül 2001 Kablosuz ve yüksek hızlı veri ağlarında ayrık zaman kuyruklarına sıkça raslanır. Bu tezde, genel ayrık-zaman sonzuz kuyruğu ve genelleştirilmiş QBD (“Quasi- Birth-Death”) problemleri üzerinde çalışıldı ve her iki problem için de birer algoritmik çözüm tekniği sunuldu. Genel ayrık-zaman sonsuz kuyruğu prob lemi için önerdiğimiz çözüm tekniği,“olasılık üretim fonksiyonu”yöntemini ve“matris-işareti fonksiyonu”özyinelemeleri yardımıyla“genelleştirilmiş değişimsiz altuzay”yöntemini beraber kullanan yeni bir tekniktir. Üzerinde çalıştığımız ayrık-zaman sonsuz kuyruğunun genelliği, geleneksel matris-analitik yöntemlerle çözülemeyen bazı kuyruk sistemlerinin de içinde bulunduğu birçok değişik kuyruk sistemini analiz edebilmemizi sağlar. Ayrıca matris-analitik yöntemlerde karşılaşılan, geçiş matrisini oluşturan blok matrislerinin oluşturulması prob lemi bu yaklaşımla ortadan kalkmaktadır. Bu tezde, algoritmanın yanında tekniğimizin genelliğini ve kolay kullanabilirliğini göstermek amacıyla yakın literatürden bazı örnek performans analizi problemleri verilecektir. İkinci problem olan genelleştirilmiş QBD süreci için önerdiğimiz çözüm tekniği yine genelleştirilmiş değişimsiz altuzay yöntemine dayanmaktadır. Her iki prob lemde bulunan çözüm vektörleri matris geometrik formdadır. Ayrıca bu çözüm teknikleri kolay uygulanabilir, ispatlanmış lineer cebir tekniklerini kullanan ve kararlı yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE ANALYSIS OF GENERIC DISCRETE-TIME QUEUES AND APPLICATIONS TO TELECOMMUNICATION NETWORKS Egemen Değer Kavak M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nail Akar September 2001 Discrete-time queues frequently arise in the performance analysis of wireless and high-speed data networks such as ATM (Asynchronous Transfer Mode). In this thesis, we study two queueing analysis problems, namely, the generic discrete- time infinite queue and the generalized QBD (Quasi-Birth-Death) process, and we propose an algorithmic solution technique for each. The solution we pro pose for the generic discrete-time infinite queue is a novel technique that si multaneously employs the“generating function method”and the computation of“generalized invariant subspaces”via“matrix-sign function”iterations. The generality of the discrete-time infinite queue allows us to analyze a wide variety of queueing systems some of which cannot be carried out using the traditional matrix-analytical methods pioneered by Neuts. This approach also saves us from the burden of forming or representing the block matrices that constitute the tran sition matrix in the matrix-analytical methods. Besides the algorithm, we also present some network performance examples from recent literature for which we show how one can easily obtain the inputs to our proposed algorithm from the corresponding. The second algorithmic solution we propose for the generalized QBD process also makes use of generalized invariant subspaces. We show that the solution vectors for these two problems can be expressed via simple modified matrix-geometric forms. Each algorithmic solution technique is simple to imple ment, they are based on proven linear algebra techniques, and are robust and stable.