Çökelez dağı'nın (Denizli) florası
Flora of Cokelez mountain (Denizli)
- Tez No: 112602
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Çökelez Dağı, Pamukkale, Denizli Mehmet ÇİÇEK, Flora, Cokelez Mountain, Pamukkale, Denizli Mehmet ÇİÇEK
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu araştırma, 1999-2001 yılları arasında Çökelez Dağı (Denizli) florasını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma bölgesinin çiçekli bitki örnekleri toplanarak, tayinleri yapılmış ve bunun sonucunda flora listesi verilmiştir. Yapılan periyodik çalışmalar sonucu 1.150 bitki toplanmıştır. Araştırma bölgesi olarak seçilen Çökelez Dağı (1841m.), Denizli iline bağlı olup, bitki coğrafyası yönünden Akdeniz floristik bölgesi içinde yer almaktadır. Türkiye florasındaki kareleme sistemine göre C2 karesine girmektedir. Araştırma bölgesinde yapılan flora çalışmaları sonucunda 76 familyaya ait 587 takson saptanmıştır. Bu taksonlardan 2'si Pteridophyta, 585'i Spermatophyta, divisyosuna dahildir. 585 taksonun 8'i Gymnospermae, 577'si Angiospermae alt divisyosuna dahildir. Angiospermlerin 497'si Dicotyledoneae sınıfinda, 80'i Monocotyledoneae sınıfinda yer almaktadır.“Flora of Turkey”in 1-9. ciltlerine göre saptanan taksonların 150'si Akdeniz (% 25.5), 45'i İran-Turan (% 7.6) ve 26'sı Avrupa- Sibirya (% 4.5) elementidir. Diğerleri ise kozmopolit veya flora bölgesi bilinmeyenlerdir. Endemik türlerin sayısı 29 olup, toplam floranın % 5.0 oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT This investigation has been under taken during the years 1999-2001 in order to put forward flora of Cokelez Mountain (Denizli). The flowering plant specimens were collected from the study area, »identified and list of flora prepared. As a result of periodical studies 1.150 plant specimens were collected. Cokelez Mountain selected as the study area is affliated to the of Denizli and is included in the mediterranean floristic region from the plant geographical poit of view. Accoding to the Turkish grid square system, it lies in C2 square. As a result of floristic studies in the study area, 587 taxa from 76 families were determined. Out of these 2 belong to Pteridophyta and 585 to Spermatophyta division. Of the 585 taxa, are 8 from sub-division Gymnospermae and 577 from Angiospermae. 497 taxa of Angiosperms are included in class Dicotyledonae and 80 in Monocotyledonae. According to 1-9 volumes of Turkish Flora, 150 taxa are mediterranean (% 25.5), 45 Irano-Turanien (% 7.6), and 26 Euro-Sibirian (% 4.5) elements. Others are cosmopolite or phytogeographical regions unknown. Endemics are 29 in number and cover % 5.0 of total flora.