Dalgıç pompalarda çarka ara kanatçık ilavesinin verime etkisinin analizi
The Analysis of effect to efficiency by adding splitter blade to impeller in the deep well pump
  1. Tez No: 112620
  2. Yazar: MUSTAFA GÖLCÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZIM USTA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dalgıç pompa, santrifüj pompa, çark geometrisi, kanat, ara kanatçık, Mustafa GÖLCÜ, Deep well pump, centrifugal pump, impeller geometry, blade, splitter blade. Mustafa GOLCÜ
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
VI ÖZET Dünyadaki nüfus artışı, sulu tarımın gelişmesi, gelişen endüstrideki su ihtiyacı ve yaşam konforundaki artış nedeniyle yer altı su seviyelerinin düştüğü bilinmektedir. Bu nedenle derindeki suyun yeryüzüne çıkarılmasında kullanılan ekipmanlardan birisi şüphesiz dalgıç pompalardır. Bu pompalardan verimli bir şekilde yararlanmak için performanslarının geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada dalgıç pompaların veriminin iyileştirilmesi için farklı kanat sayılarındaki (z=3,4,5,6,7) dalgıç pompa çarklarına ara kanatçık ilave etmeden ve değişik boylarda (18-27-35-43-57 mm) ara kanatçık ilave ederek, aynı dalgıç pompa gövdesinde çarkın kanat giriş ve çıkış açılan, kanat kalınlığı, çarkın emme ağzı çapı ile dış çapı sabit tutularak; tek ve üç kademe için pompa deneyleri yapılarak dalgıç pompa performansı deneysel olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Underground water levels drop due to increasing water demand in water based agriculture, industry and normal life. The water demand can be supplied by means of the water from depths. It is necessary to use deep well pumps to extract the water efficiently. However, to make use of these pumps efficiently, improvements in performance are required. In this study, to improve efficiency of deep well pump, one and three stage pump experiments were performed using different impellers. These impellers consists of different number of blades (z=3,4,5,6,7) without splitter blades and with sputter blades. Five different lengths of splitter blades (18-27-35-43-57 mm) were used in the experiments. In all experiments, the other parameters such as pump casing, blade inlet and outlet angles, blade thickness, impeller suction and discharge diameter, were kept the same.