Bor Şeker Fabrikası buharlaştırma sistemlerinin ekserji analizi
Exergy analysis of the evaprator systems in Bor Sugar Plant
  1. Tez No: 112659
  2. Yazar: KEMAL NURVEREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN YILMAZ GÜRLEYİK, Y.DOÇ.DR. MUSTAFA BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekserji, Buharlaştırıcı Sistemler, Şeker Fabrikası. ııı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET BOR ŞEKER FABRİKASI BUHARLAŞTIRMA SİSTEMLERİNİN EKSERJİ ANALİZİ NURVEREN, Kemal Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAYRAK İkinci Danışman : Prof. Dr. Metin Yılmaz GÜRLEYİK Eylül 2001, 76 sayfa. Bu çalışmada Bor Şeker Fabrikası'nda üretilen proses buharının kullanıldığı bütün üretim birimleri ekserjetik yönden incelendi. Pancardan şeker üretimindeki süreçler sürekli akışlı açık bir sistem olarak ele alındı ve Bor Şeker Fabrikası işletme verileri ile ekserji analizi yapıldı. Süreçlerdeki ekserjetik verimsizliğin nedenleri açıklandı ve verimi artırmak için faydalı tamlar ortaya konuldu Endüstriyel tesislerde enerjinin en ekonomik şekilde kullanılması güncel bir konu olup termodinamiğin 2. kanununa dayanan ekserji analizi, günümüzde tesislerin termodinamik analizinin önemli bir adımını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EXERGY ANALYSIS OF THE EVAPORATOR SYSTEMS OF BOR SUGAR PLANT NURVEREN, Kemal Nigde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor Co-Advisor Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAYRAK Prof. Dr. Metin Yılmaz GÜRLEYİK September 200 1, 76 pages. In this study, the whole production units of the Bor Sugar Plant that are consumed the process steam, are investigated in point of the exergetic. The production processes on the sugar production from the beet is considered as steady-state open systems and the exergy analysis is performed that make use by the operating data of a plant. The causes of the exergetic unproductiveness on the processes are explained and the valuable diagnosises are exposed in order to increasing the efficiency. The use of energy in the most economical way in industrial plants is an actual subject and the exergy analysis based on the second law of thermodynamics is the important step of thermodynamic analysis of plants. Key Words : Exergy, Evaporating Systems, Sugar Plant. IV