NADH koenzimi rejenerasyonuna bazı elektron transport sistemlerinin etkisinin alkol dehidrogenaz biyosensörü ile araştırılması
Investigation of the effect of some electron transport systems to NADH coenzyme regeneration with alcohol dehydrogenase biosensors
- Tez No: 112699
- Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ TELEFONCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Koenzim rejenerasyonu, NADH, Tolidine Blue 0, alkol dehidrogenaz, diferansiyel puls voltametrisi, camımsı karbon elektrot, biosensor, Regeneration of coenzymes, NADH, Toluidine Blue O, alcohol dehyrogenase, differential pulse voltammetry, glassy carbon electrode, biosensor
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
m ÖZET NADH KOENZİMİ REJENERASYONUNA BAZI ELEKTRON TRANSPORT SİSTEMLERİNİN ETKİSİNİN ALKOL DEHTDROGENAZ BİYOSENSORÜ İLE ARAŞTIRILMASI ALP AT, Şenol Doktora Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Azmi TELEFONCU Ocak-2001, 201 sayfa Enzimlerin %40 ı koenzimlere ihtiyaç duyar ve endüstriyel uygulamaları sınırlıdır. NAD mn fiyatı çok yüksektir. Bu yüzden NAD nin sitemde rejenere edilmesi gereklidir. Araştırmalarımızda çalışma elektrotu olarak modifıye camımsı karbon elektrot,referans elektrot olarak Ag/AgCİ ve yardımcı (destek) elektrot olarak Pt kullanıldı. Denemelerde en iyi pik akımlarının elde edildiği %2 lik selüloz asetat membranı kullanıldı. Enzim biyosensörü; 15 mV/s lik tarama hızında -400 mV ile 0 mV arasında diferansiyel puis voltametrisi incelenerek: tayin aralığı, işlem ve termalkararlılığı,tekrarlanabilirlik ve seçimlilik faktörleri ile karakterize edildi. Biyosesör -285mV ile -340mV arasında maksimum akım pikleri vermektedir. Tayin aralığı 0,05mM ile 0,4mM arasında olup, tayin sınırı 0,05mM dn-. Varyasyon katsayısı %4,8 olarak bulundu. 25°C de optimum termal kararlılığa sahiptir. Modifiye enzim biyosensörü 6 saate kadar işlemde kararlıdır. Metilalkol,etilalkol ve n-bütanol gibi primer alkollere duyarlı iken dallanmış yapıdaki alkollere seçimli değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SOME ELECTRON TRANSPORT SYSTEMS TO NADH COENZYME REGENERATION WITH ALCOHOL DEHYDROGENASE BIOSENSORS ALP AT, Şenol Ph. D. in Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Azmi TELEFONCU January-2001, 201 pages 40% of enzymes need coenzymes and their industrial uses are limited. NAD+ is very expensive. Therefore, regeneration of NAD+ is necessary in this system. In our study, we used modified glassy carbon electrode as a working electrode, Ag/AgCl electrode as a referance electrode and Pt electrode as a auxiliary electrode- Enzyme biosensor was investigated differential pulse voltammetry between -400mV and OmV at 15mV/s sweep rate. It was characterized with linear range and detection limit, reproducibility, operational and thermal stability and selectivity. In our study, we used 2% celluose asetate membrane. Biosensor gives maximum current peak between -285mV and -340mV. Linear range isetween Q,05mM and 0,4mM. Variation coefficient was found as.8%. It has optimum thermal stability at 25°C. The modified rnzyme biosensor is stable up to 6 hours. Although It is sensitive to »rimery alcohols such as methyl alcohol,ethyl alcohol and n- lutylalcohol, it is not sensitive to alcohols in branched structure.