Yeniden kullanılabilir bileşen kütüphaneleri için nesneye dayalı ve dağıtık bir mimari tasarımı
Design of object-oriented and distributed architecture for reusable component libraries
  1. Tez No: 112701
  2. Yazar: MURAT OSMAN ÜNALIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ DİKENELLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden kullanım, yeniden kullanılabilir bileşen kütüphaneleri, bileşen bilgi modeli, bilgi modeli genişletilebilirliği, Reuse, reusable component libraries, component information model, information model extensibility
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET YENİDEN KULLANILABİLİR BİLEŞEN KÜTÜPHANELERİ İÇİN NESNEYE DAYALI ve DAĞIITK BİR MİMARİ TASARIMI ÜNALIR, Murat Osman Doktora Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Oğuz DİKENELLİ Mayıs 2001, 192 sayfa Bu tezde, yeniden kullanılabilir bileşen kütüphaneleri için nesneye dayak ve dağıtık bir mimari tasarımı yapılmıştır. Bu mimarinin en önemli elemanı bileşenlerin bilgi modelidir. Geliştirilen bileşen bilgi modeli, standartları destekleyen ve nesneye dayalı bir yapıdadır. Mimarinin literatüre en önemli katkısı, bileşen bilgi modelinin genişletilebilmesidir. Genişletilen bilgi modelleri, BIDM (Basic Interoperability Data Model) bilgi modelini (IEEE Standardı 1420.1- 1995) temel almaktadır. Dolayısıyla, diğer kütüphanelerle, birlikte işlenebilirlik için bir altyapı kurulmuştur. Bu altyapı kullanılarak, Internet tabanlı dağıtık bir yapıda, yeniden kullanılabilir bileşen kütüphanelerinin ölçeklenebilir olması sağlanmıştır. Böylece, farklı yazılım süreçlerine sahip şirketler, kendi yerel bileşen bilgi modellerini diğer bileşen bilgi modellerini temel alarak oluşturabilir. Genişletilebilir bileşen bilgi modellerinin dağıtık bir mimari yapısında tasarımıyla, yeniden kullanılabilir bileşen kütüphanelerinin yayılması ve daha geniş yeniden kullanıcı gruplarına ulaşması mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT DESIGN OF AN OBJECT-ORIENTED AND DISTRIBUTED ARCHITECTURE FOR REUSABLE COMPONENT LIBRARIES ÜNALIR, Murat Osman Ph.D. in Computer Engineering Department Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Oğuz DİKENELLİ May 2001, 192 pages In this thesis, an object-oriented and distributed architecture has been designed for reusable component libraries. The most important element of this architecture is the information model of components. The component information model that has been developed supports the standards and it has an object-oriented structure. The most important contribution of this architecture to the literature is the ability of extending component information models. These extended information models are based on BIDM information model (IEEE Standard 1420.1-1995). Hence, the infrastructure for interoperating the libraries has been established. Using this infrastructure, the scalability of reusable component libraries is provided on an Internet based structure. Therefore, the corporations having their own software process can construct their local component information models by using other libraries' component information model as their base. By designing extensible component information models in a distributed architecture structure, the diffusion of reusable component libraries and it's ability to reach wider reuser groups will be possible.