Leptinotarsa decemlineata (say) (coleoptera; chrysomelidae)'nın larva dönemlerine uygulanan Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'in sindirim sistemine etkileri üzerinde araştırmalar
Investigations on the effects of Bacillus thuringiensis var. tenebrionis on digestive system of larval stages of leptinotarsa decemlineata (say) (coleoptera; chrysomelidae)
- Tez No: 112720
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞENİZ KISMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Leptinotarsa decemlineata, Bacillus thuringiensis var. tenebrionis, sindirim sistemi, histopatoloji, Leptinotarsa decemlineata, Bacillus thuringiensis var. tenebrionis, alimentary canal, histopathology
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET“Leptinotarsa decemlineata (Say) (Coleoptera; Chrysomelidae)' nın Larva Dönemlerine Uygulanan Bacillus thuringiensis var. tenebrionis' in Sindirim Sistemine Etkileri Üzerinde Araştırmalar”TURANLI, Ferit Doktora Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şeniz KISMALI 20 Ağustos 2001, 82 sayfa Bu çalışma ile Leptinotarsa decemlineata (Say) (Coleoptera; Chrysomelidae)' nın larva dönemlerine uygulanan Bacillus thuringiensis var. tenebrionis' in sindirim sistemindeki histopatolojik etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ana materyalini patateste zararlı olan L. decemlineata 'nın farklı dönemlerdeki larvaları ve B. thuringiensis var. tenebrionis bakteri esaslı Novodor ticari isimli biopreparat oluşturmuştur. Çalışma 25+2 °C'sıcaklık, 16:8 aydınlanma periyodu ve %60-70 orantılı nem ortamı sağlanmış iklim odalarında yürütülmüştür. Kontrol larvalar ile biopreparatla muamele edilmiş yapraklarla beslenen larvalar yumurtadan çıkıştan itibaren her 6 saatlik periyotta fikse edilmiştir. Fikse edilen örneklerden alınan kontrol ve preparat uygulanmış larvaların sindirim sistemi kesitleri kıyaslama ve ölçümlerle değerlendirilmiştir. Sonuçta bakteri esaslı biopreparatın zararlı türünVI larvalarının ortabarsak epitel hücrelerde histopatolojik etkilere neden olduğu, bu etkilerin özellikle epitel hücrelerinin hücrelerin apikal kısmındaki nıikrovillus tabakasının parçalanması sonucunda hücrelerin şişmeleri ve daha sonra da aşırı şişme sonucu patlayarak tüm içeriklerini barsak lümenine boşaltmaları şeklinde gözlenmiştir. Bu hücrelerin boyları ve nukleusları normale göre uzamış, hücreler arası boşluklar oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Investigations on the Effects of Bacillus ihuringiensis var. tenebrionis on Digestive System of Larval Stages Leptinotarsa decemlineata (Say) (Coleoptera; Chrysomelidae). TURANLI, Ferit PhD in Agriculture Eng. Supervisor: Prof.Dr. Şeniz KISMALI 20 August 2001, 82 pages This study was carried out to determine the effects of Bacillus thuringiensis var. tenebrionis which applied with food at larval stages on digestive system of Leptinotarsa decemlineata (Say) (Coleoptera; Chrysomelidae). Different ages of the larvae of L. decemlineata and Novodor commercial biopreparate consist of B. thuringiensis var. tenebrionis were used in the experiments. During the studies, the fixations were done healthy larvae fed on potato plants at 60-70 % relative humidity and 25+2 °C during 16:8 light period in every 6-hours from the beginning of hatching. The same process were applied to the larvae fed on plant leaves treated by dipping in bacteria based preparate which were prepared as recomended (10ml/ 1 liter distileted water). Dissections from the samples fixed were evaluated with healthy and treated comparison. In conclusion, gave riseVIII to histopathological variations in midgut cells of the larvae. Observed effects were particularly as broken down compleately microvillus layer at apical sections, following swollen cells with lysis and then discharged whole contents into gut lumen blown up in result of excessive swelling. Nukleus and length of these cells were more longer than the normal ones.