İzmir'de kamu kesiminde çalışan hekimlerin ücretlendirme modelleri konusunda tercihlerinin belirlenmesi
Determination of choices of MDs about models of remuneration occupied in public sector in İzmir
  1. Tez No: 112952
  2. Yazar: AHMET MURAT IŞIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri, hekimlerin ücretlendirilmesi VI, Health care services, remuneration of MDs'. VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Bu çalışmada, İzmir'de kamu kesiminde görev yapan hekimlerin, birinci ve ikinci-üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde çalışan hekimler için en uygun olarak değerlendirdikleri ücretlendirme modellerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışma, prospektif olarak 1 Nisan 2002 - 19 Haziran 2002 tarihleri arasında İzmir'de yürütüldü. Ana evrene küme örnekleme ve tabakalı örneklendirme yöntemleri birlikte uygulandı. Sağlık Bakanlığı, Üniversite ve SSK personeli hekimlerin görüşleri, çoktan seçmeli test yapısındaki anket formunun yüz yüze doldurulması ile belirlendi. Çalışmanın sonucunda, kamu kesiminde görev yapan hekimlerin ücretlendirilmesinde maaş+hizmet başına ödeme modelinin, her iki basamak için en çok tercih edilen yöntem olduğu sonucuna varıldı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan hekimlerin ücretlendirilmesinde maaş+kişi başı ücretlendirme ikinci tercih olarak belirlendi. Bu tercihin, hekimlerin mesleki durumu ve bağlı bulundukları kuruma göre değişiklik göstermediği saptandı. İkinci ve sonraki basamak sağlık hizmetlerinde çalışan hekimlerin ücretlendirilmesinde ikinci tercihin maaş+vaka başı ücretlendirme olduğu tespit edildi. Bu tercihin, hekimlerin mesleki durumu, görev yaptıkları basamak ve bağlı bulundukları kuruma göre değişiklik göstermediği belirlendi. Tercihler arasında tek anlamlı fark, görev yapılan yere göre ücretlendirme modeli seçiminde gözlendi. Birinci basamak için, birinci ve ikinci-sonraki basamaklarda çalışanların tercihleri ile; ikinci basamak için, birinci ve ikinci-sonraki basamaklarda çalışanların tercihleri birbirlerinden anlamlı ölçüde farklı bulundu. Elde edilen bulgular doğrultusunda prim sistemlerinin, hekimlerin ücretlendirilmesinde mutlaka maaş ile birlikte uygulanması konusunda fikir birliği oluştuğu ve bu kombinasyonun hekimlerin büyük çoğunluğu tarafından benimsendiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we take as a goal to determinate the opinions of MDs' who are employee of public sector, about different models of remuneration for the primary & preventive care and 2nd.- succeeded stages of health care services. Trial is realized in Izmir through April 1, 2002 - June 19, 2002. Subjects are identified by the main population with both of cluster and categorized sampling. Opinions of MDs' who are member of Ministry of Health, University or SSK are defined using a multivariate questionnaire filled face-to-face. According to the findings we determined that salary and fee-for-service combination is the most chosen remuneration method for MDs in public sector occupied in both of health services stages. Salary and capitation combination system is the second best choice chosen for MDs, charged with the primary & preventive care. This preference is related with neither MDs' professional status (GP or Specialist), nor employer. Salary and case payment combination model is the second best choice preferred for MDs, charged with second and succeeded stages of health services. This tendency is remained invariable too, in function of MDs' professional status (GP or Specialist), work department and employer's kind. The sole difference statistically significant is detected between remuneration choices compared to work department. This means that; preferences of 1st. and 2nd.-succeeded stages workers for the first stage services is different each another. (Vice versa) It was concluded that a consensus between MDs is proved about necessity of presence of salary component in all combined remuneration methods and there is a general approval about this kind of combination.