Erken ergenlerde bağlanma ölçeği geliştirme çalışması
Reliability and validity studies of the attachment scale for early adolescents
- Tez No: 113583
- Danışmanlar: PROF.DR. BANU YAZGAN İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Güvenli Bağlanma, Kaçınan Bağlanma, Kaygılı Bağlanma, Attachment, Secure Attachment, Avoidant Attachment, Anxious attachment
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET ERKEN ERGENLERDE BAĞLANMA ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI Ülkiye KOÇAK DELEN Yüksek Lisans Tezi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Banu İNANÇ Eylül, 2003, 74 sayfa Bu çalışma, ilköğretim okullarına devam eden ergenlerin bağlanma tarzlarını ölçmeye yönelik bir ölçüm aracı geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Ölçeğin geliştirme aşamaları içinde kapsam geçerliği, ön uygulama, yapı geçerliği, ölçüt bağıntılı geçerlik kapsamında görüşmeler ile iç tutarlık ve tekrar-test tekrar güvenirliği ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Birinci çalışma 367, ikinci çalışma ise 407 öğrenciden oluşan bir örneklemde gerçekleşmiştir. Ölçüt bağıntılı geçerlik kapsamında 39 öğrenci ile görüşmeler yapılmıştır. Test- tekrar test güvenirliği değerleri 78 kişilik bir örneklem üzerinden üç haftalık bir ara ile elde edilmiştir. Yapı geçerliği için gerçekleştirilen faktör analizi sonucunda üç faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Bunlar içeriklerine göre; güvenli bağlanma, kaçman bağlanma ve kaygılı bağlanma şeklinde adlandırılmıştır. Faktör analizi ve madde analizi sonrasında belirlenen ölçütlere uygun 11 madde kalmıştır. Ölçeğin maddeleri üçlü likert tipi bir derecelendirme ile değerlendirilmektedir. Ölçek alt ölçeklerinin iç tutarlık Cronbach Alfa değerleri.51 ile.64 arasında olduğu ve test tekrar test güvenirlik katsayılarının güvenli, kaçınan ve kaygılı bağlanma alt ölçekleri için sırasıyla.76,.83 ve.90 bulunmuştur. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen nitel veriler de ölçeğin ölçüt bağıntılı geçerliğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELIABILITY AND VALIDITY STUDIES OF THE ATTACHMENT SCALE FOR EARLY ADOLESCENTS Ülkiye KOÇAK DELEN M.A. Thesis Department of Education Sciences Supervisor: Prof. Dr. Banu YAZGAN İNANÇ September, 2003, 74 pages The purpose of this study was to develope a scale for evaluating attachment styles of early adolescents. Content validity, construct validity and concurert validity studies were done for the development process of the scale. Internal consistency and test retest reliability calculations were done to test the reliability of the scale. Four seperate studies were conducted. For the first study a sample of 367 students took the inventory and for the second study the scale was administered to 407 students. Additionally a qualitative interview was conducted with 39 students. The test re-test reliabilities were computed using a data from a sample of 78 students who were administered the experimental form on two occasions 3 weeks apart. A factor analytic measures revealed a three factorial counstruct; namely being secure attachment, avoidant attachment and anxious attachment. The final form of the scale has 1 1 items with Likert type having 3 alternatives. The internal consistency values were found to be.76,.85 and.90 for secure, avoidant and anxious attachments respectively. Qualitative data obtained by interviews contributed to the criterion related validity of the scale.