İşletmelerde karar almada muhasebe departmanında elde edilen bilgilerin işlevi ve önemi: Kahramanmaraş tekstil sektöründe bir araştırma
The Function and importance of the data acguired from accounting departmant in decision making: An investigation in textile industry in Kahramanmaraş
- Tez No: 113764
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Kararlan, Yönetim Muhasebesi, Muhasebe Organizasyonu. II, Managerial Decisions, Management Accounting, Accounting Organization. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İŞLETMELERDE KARAR ALMADA MUHASEBE DEPARTMANINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN İŞLEVİ VE ÖNEMİ: KAHRAMANMARAŞ TEKSTİL SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA Mahmut YARDIMCIOGLU KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Doç.Dr. Adnan ÇELİK Yıl:2002, Sayfa: 119 Jüri: Doç.Dr. Adnan ÇELİK Yrd.Doç.Dr. İsmail BAKAN Yrd.Doç.Dr. Mustafa TAŞLIYAN Yaşanan çağı anlamlandırmaya çalışan işletme yöneticileri, küreselleşme ve bilgi teknolojileri olmak üzere iki temel kavramla karşılaşmaktadırlar; soyut bir kavram olarak küreselleşme, yönetici açısından işletmelerde bilgi teknolojilerinin ön plana çıkması ile somut bir yapıya bürünmektedir. İşletmelerde bilgi teknolojilerinin öne çıkması, yöneticilere bilgi üreten örgüt içi süreçlerin önemini de doğal olarak artırmaktadır. Bu noktada, özellikle KOBİ niteliğinde yapılanan günümüz işletmelerinde yönetimin hemen hemen tek sayısal bilgi kaynağı olarak muhasebe bilgi sistemleri, diğer işletme içi süreçlerden daha ön plana çıkmaktadır. Yönetimin özellikle stratejik kararların alınması aşamasında ihtiyaç duyduğu sayısal bilgileri sunan/sunması gereken muhasebe bilgi sistemlerinin etkinliği, yönetim karar sürecinde etkinliği de beraberinde getirmektedir. Bu temel işletme süreçleri arasındaki bağıntının ve etkinliğin ölçülmesine yönelik olarak Kahramanmaraş tekstil işletmelerinde yapılan anket çalışmasının sonuçları; üretimde en son teknolojiyi kullanan bu işletmelerde, yönetime bilgi sunan muhasebe organizasyonlarının, stratejik kararlarda kısmen etkin bir rol oynamakla birlikte, bilgiyi, muhasebe analiz ve tekniklerinden daha çok, işletmenin genel ekonomik durumundan ve diğer firmalarla mukayese yoluyla ulaşılan verilerden hareketle oluşturduklarını göstermektedir. Anket verilerinden hareketle bu durumun temel sebepleri; muhasebecilerin karar sürecine dahil edilmemeleri, muhasebe dışı işlemlerin de muhasebeciler tarafından yapılması, yönetimden stratejik karara yönelik bilgi talebinin olmaması ve rutin işlemlerin çok zaman alması şeklinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE ROLE OF ACCOUNTING ORGANIZATIONS IN MANAGERIAL DECISION-MAKING: A STUDY AT KAHRAMANMARAŞ TEXTILE INDUSTRY Mahmut YARDIMCIO?LU DEPARTMENT OF BUSINESS INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM SUPERVIZOR: Doç.Dr. Adnan ÇELİK Year:2002, Pages: 11 9 Jury: Doç.Dr. Adnan ÇELİK Yrd.Doç.Dr. İsmail BAKAN Yrd.Doç.Dr. Mustafa TAŞLIYAN Business enterprise managers who try to give meaning to the age are confronted with two basics concepts; globalization and information technologies. An abstract concept globalization consretes information technologies. Because of increasing importance of information technologies, internal knowledge producing processes become important day by day at this point, especialy at Small Business Enterprises managers, only source of numerical knowledge accounting data systems become more important then other organizational processes. Especialy efficiency of strategical decision-making process, depends on the efficiency of accounting data systems. At an application at Kahramanmaraş Textile Industry in which between these three organizational processes (accounting data systems, managerial decision-making and communication) was measured it is determined that while Kahramanmaraş textile enterprises use new technology at production, they don't use accounting analysises and technics at producing accounting informations, that take partly efficient role in decision -making. The information produced by accounting organizations usually made by the data taken from factories general economical conditions and comparisons with other companies. According to the poll results basic reasons of this state are, not to include the accountants into the decision-making processes, accountants responsibilities of other works except accounting, lack of information request and spending much time on routine processes.