İkinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır çeşitlerinin hasıl ve tane verimi üzerinde araştırmalar
Investigations on the herbage and seed yield of different maize cultivars growth as second crop
- Tez No: 113988
- Danışmanlar: PROF.DR. HİKMET SOYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır çeşitleri, tane verimi, hasıl verimi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
IV ÖZET İKİNCİ ÜRÜN OLARAK YETİŞTİRİLEN FARKLI MISIR ÇEŞİTLERİNİN HASIL VE TANE VERİMLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR BUDAK, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hikmet SOYA Aralık, 2001, 84 sayfa Bu araştırma, 1999 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 'nün deneme tarlalarında yürütülmüştür. Araştırmada ikinci ürün olarak yetiştirilen farklı mısır çeşitlerinin (C- 955, Frassino, Apache, Hiro) verimleri ile buna ilişkin özelliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; olgunlaşma gün sayısı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, tane verimi, bazı morfolojik karakterler ve kalite özellikleri incelenmiştir. Elde edilen bulgular Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde, C-955 ve Frassino çeşitlerinin, hasıl ve tane verimi için, seçilmesi gerektiğini ve yine Apache ve Hiro'nun ülkemizin daha sert iklim koşulları içeren yörelerinde yararlı olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE HERBAGE AND SEED YIELD OF DIFFERENT MAIZE CULTIVARS GROWN AS SECOND CROP BUDAK, Bülent MSc in, Field Crops Department Supervisor : Prof. Dr. Hikmet SOYA December 2001, 84 pages This research study was conducted on the experimental fields of Aegean Univercity, Agricultural Faculty, Field Crops Department in 1999. Testing of yield and other related characterictics of different maize cultivars (C-955, Frassino Apache, Hiro) grown as second crop were aimed in the study. For this purpose, number of days for maturation, herbage yield, dry matter yield, seed yield and some morpholigical and quality characteristics were examined. Results obtained displayed that C-955 and Frassino cultivars should be choosen for green matter and seed yields and Apache and Hiro should be favourable for the cooler parts of our country with continental climatic conditions. Keywords : Maize cultivars, forage yield, seed yield