Bölgemizde ikinci ürün olarak yetiştirilecek sorgum, sorgum x sudanotu melezinde tohumluk miktarı ve biçim zamanının verim ve verim özellikleri üzerinde bir araştırma
A Research on the effects of seed amount and cutting time in sorghum and sorghum x sudangrass cross as second crop production at Aegean region
- Tez No: 113990
- Danışmanlar: PROF.DR. FERİT OKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sorgum, sorgumXsudanotu melezi, ekim normları, biçim zamanları, Sorghum, sorghumXsudan grass hybrid, seed norms, cutting time
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Bölgemizde İkinci Ürün Olarak Yetiştirilecek Sorgum, SorgumXSudanotu Melezinde Tohumluk Miktarı Ve Biçim Zamanının Verim Ve Verim Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma ALAN, A. Barış Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ferit OKUYUCU Aralık 2001, 45 sayfa Araştırma 1999 yaz döneminde Urla/Özbek beldesinde üretici tarlasında gerçekleştirilmiştir. Denemede; Ekim normları nın(l, 2,3,4 kg/dekar) ve biçim zamanlarının(salkımlaşma ve süt olumu devresi) verim ve verim özelliklerine etkisi incelenmiştir. Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede parsel boyutları 1,20 mx5 m=6 m2 olmuştur. Dekara 2 kg tohumluğun yeterli olduğu, tohum miktarı arttıkça verim ve yaprak oranının arttığı, kuru madde oranının önemli biçimde değişmediği saptanmıştır; Sorgum, sorgumXsudanotu melezinde, yem değeri ve verim birlikte düşünülmesi gereken öğeler olduğundan, en ideal biçim zamanının salkımlaşma devresi olması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
vır ABSTRACT A Research On The Effects Of Seed Amount And Cutting Time İn Sorghum And SorghumXSudan Grass Cross As Second Crop Production At Aegean Region ALAN, A. Barış MSc in Agriculture Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ferit OKUYUCU December 2001, 45 pages This study was carried out at a fanner field in Urla/Özbek County during the summer period of 1999. The effects of seeding rates(l, 2,3,4 kg/da.) and cutting times(raceme and milk stage) on yield and yield components were determined. The experimental design was randomized complete block design with three replications. The experimental unit was 6 m2 in a size of 1.2 mx5 m. the results indicated that 2 kg seed/da. was enough and when the seed amount per acre increased whereas dry matter did not vary significantly. Since the feed value and yield componenets are considered together in sorghum and sorghumXsudan grass, the ideal cutting time was defined as raceme stage in this study.