Türk Gıda Sanayiinde katkı maddesi olarak kullanılan yağ asitleri mono- ve digliseridlerinin (E471) analizleri
The Analysis of fatty acids mono- and diglycerides (E471) used by food industry in Turkey
- Tez No: 114022
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HIŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emulsifiers, mono- and diglycerides (E471), components of mono- and diglycerides
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
V ÖZET TÜRK GIDA SANAYİİNDE KATKI MADDESİ OLARAK KULLANILAN YAĞ ASİTLERİ MONO VE DİGLİSERİDLERİNİN (E471) ANALİZLERİ BAYRAM, Süheyla Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yaşar HIŞIL Eylül 2001, 60 sayfa Bu tezde Türkiye piyasasında pazarlanan ve gıda sanayiinde kullanılan mono- ve digliseridler (E471) araştırılmış ve toplanan örnekler incelenmiştir. Çalışma sonucunda mono- ve digliserid örneklerinin bileşiminde bulunan maddelerin saf standartlarından bazıları (monogliserid karışım ve digliserid karışım standardı) sağlanmış ve GC tekniği ile örneklerdeki % konsantrasyonları belirlenmiştir, örneklerin toplam monogliserid % konsantrasyonları sırasıyla; (86.21), (86.01), (89.14), (61.77), (94.84), (61.64), (91.82), (89.13) ve toplam digliserid % konsantrasyonları sırasıyla; (0.78), (3.08), (2.12), (13.64), (0), (14.49), (0.50), (1.44) olarak hesaplanmıştır. Ayrıca örneklere ait sabunlaşma sayısı, asit sayısı, iyot sayısı ve erime noktası değerleri de belirlenmiştir. Anahtar sözcükler : Emülgatörler, mono- ve digliseridler (E471), mono- ve digliseridler 'in bileşimi.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ANALYSIS OF FATTY ACIDS MONO- AND DIGLYCERIDES ( E471 ) USED BY FOOD INDUSTRY IN TURKEY BAYRAM, Süheyla MSc in Food Engineering Supervisor : Prof. Dr. Yaşar HIŞIL September, 2001, 60 pages In this thesis mono- and diglycerides (E471) marketed and used by food industry in Turkey were searched and the collected samples were examined. In this study, the pure standarts of some of the compounds of mono- and diglycerides (monoglyceride and diglyceride mix standarts) were gotten and these compounds were used in finding their % concentrations by GC technique. The % concentrations of the total monoglycerides found in the samples were given respectively as follows; (86.21), (86.01), (89.14), (61.77), (94.84), (61.64), (91.82), (89.13) and the % concentrations of the total diglycerides (0.78), (3.08), (2.12), (13.64), (0), (14.49), (0.50), (1.44). Furthermore saponification number, acid value, iodine number and melting point of the samples were also given.