İzmir, Aydın ve Denizli illeri buğday alanlarındaki kök ve kökboğazı hastalıklarının yoğunluğunun ve etmenlerinin belirlenmesi
The Determination of root crown diseases incidence and their pathogens in wheat areas in İzmir, Aydın and Denizli provinces
- Tez No: 114038
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, kök ve kök boğazı çürüklüğü, hastalık, Wheat, root and crown rot, disease intensity, pathogenicity
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET İZMİR, AYDIN VE DENİZLİ İLLERİ BUĞDAY ALANLARINDAKİ KÖK VE KÖKBOĞAZI HASTALIKLARININ YOĞUNLUĞUNUN VE ETMENLERİNİN BELİRLENMESİ UÇKUN, Zafer Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet YILDIZ Ekim 2001, 67 sayfa Bu çalışma İzmir. Aydın ve Denizli illeri buğday alanlarında 2000-2001 yıllarında yürütülmüş olup, kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan fungal etmenler ile hastalığın yoğunluğu araştırılmıştır. Çalışmalar survey alanlarında ve laboratuvar koşullarında yürütülmüştür. Araştırma alanındaki hastalığa yakalanma oranı ve hastalık şiddeti sırasıyla. %58.28 ve %25.07 olarak saptanmış, ayrıca tüm araştırma alanının hastalık etmenleriyle bulaşık olduğu tespit edilmiştir. Kök ve kökboğazından yapılan izolasyonlarda en yüksek oranda izole edilen funguslar. Fusarium spp., Rhizoctonia cerealis van der Hoeven. Alter naria alt er nata (Fr.) Keissler ve Dreschlera sorokiniana (Sacc.) Subram and Jain'dır. R.cerealis ve Fusarium spp. izolatlarının patojenisiteleri sırasıyla %26-76 ve %0-72 arasında değişmiştir. İzole edilen funguslar içerisinde en patojen türler R.cerealis ve F.culmorum (W.G.Sm.) Sacc. olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE DETERMINATION OF ROOT AND CROWN DISEASES INCIDENCE AND THEIR PATHOGENS IN WHEAT AREAS IN İZMİR, AYDIN AND DENİZLİ PROVINCES UÇKUN, Zafer MSc in Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Mehmet YILDIZ October 2001, 67 pages In this study, the pathogens caused by root and crown rot and disease of intensity was investigated in wheat areas of İzmir, Aydın and Denizli provinces between 2000-2001. The studies were carried out in the survey fields and under laboratory conditions. The incidence and intensity of the disease were found in the research area. 58.28% and 25.07%, respectively. Furthermore, whole research area was determined as infected by pathogen. Having been isolated the most commonly from root and crown fungi were Fusurium spp.. Rhizoctonia cerealis van der Hoeven, Alternaria tiller nala (Fr.) Keissler and Dreschlera sorokiniana (Sacc.) Subram and Jain. The pathogenicity of R. cerealis and Fusarium spp. isolations range showed differences among 26% to 76% and 0% to 72% respectively. The most pathogen species were found as Rxerealis and F.culmorum (W.G.Sm.) Sacc.