Uranyumun aktif karbondaki selektif adsorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of selective uranium adsorption on activated carbon
- Tez No: 114043
- Danışmanlar: PROF.DR. MERAL ERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Activated carbon, uranium, adsorption
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET URANYUMUN AKTİF KARBONDAKİ SELEKTİF ADSORPSİYONUNUN İNCELENMESİ KARADENİZ, Murat Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Anabilim Dalı (Kimya) Tez yöneticisi: Prof. Dr. Meral ERAL Eylül 2001, 44 sayfa Nükleer endüstride, özellikle nükleer güç için yakıt olarak kullanılan uranyumun eldesi, konsantre edilmesi, saflaştırılması ve ayrılması önemlidir. Çünkü uranyum rezervlerinin yakın gelecekte tükenmesi söz konusudur ve bu yüzden uranyumun doğal sulardan, deniz suyundan, endüstriyel atık sulardan, maden atık sularından ve çevre kirliliğine yol açan diğer atık kaynaklarından ayrılması üzerine yapılmakta olan ve yapılacak çalışmalar önem kazanmaktadır. Büyük bir poroziteye sahip olan aktif karbonlar, adsorpsiyon seçiciliği, radyasyona dayanıklılığı ve yüksek saflığı nedeniyle nükleer endüstride geniş bir kullanım alanına sahiptir. Aktif karbonun bu üstün özelliklerinden dolayı, bu çalışmada Merck aktif karbonu kullanılarak, bu adsorbanın uranyuma karşı adsorpsiyonunu etkileyen bazı deneysel parametreler incelenmiştir.VI Bu çalışmanın amacı deneysel bazı parametrelerin değişmesiyle aktif karbon üzerine uranyum adsorpsiyonu için optimum koşulların belirlenmesidir. Bu amaçla, çalkalama süresi, pH, uranyum konsantrasyonu, sıcaklık ve adsorban miktarı gibi parametrelerin etkisi incelenmiştir. Belirlenen optimum koşullarda uranyumun aktif karbon üzerine adsorpsiyon verimi saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Aktif karbon, uranyum, adsorpsiyon
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF SELECTIVE URANIUM ADSORPTION ON ACTIVATED CARBON KARADENİZ, Murat MSc Thesis, Institute of Nuclear Sciences (Chemistry) Supervisor: Prof. Dr. Meral ERAL September 2001, 44 pages Adsorption of uranium onto various solids is important from purification, environmental and radioactive waste disposal points of view. In view of the anticipated exhaustion of terresterial uranium reserves in the near future, further research has been made directed to recover uranium from nonconventional resources such as natural waters, seawater, industrial waste waters and in ad/lition that other waste sources cause environmental pollution. Due to its selective adsorption, high radiation stability and high purity, activated carbon is often used for the separation of metal ions from solutions in nuclear industry. Because of these superior properties, commercial Merck activated carbon was used and uranium adsorption was investigated in this study.vm The purpose of the present study is the determination of optimum conditions for uranium adsorption on activated carbon by varying some experimental parameters. The optimum parameters effecting uranium adsorption on activated carbon such as shaking time, pH, uranium concentration, temperature and amount of adsorbent were studied.