Çeşitli üzüm işletmelerinden alınan çekirdeksiz kuru üzüm örneklerindeki fungal yükün ve potansiyel okratoksinejik küflerin belirlenmesi
The Determination of fungal count and potential ochratoxigenic molds in the sultanas from several sultana plants
  1. Tez No: 114088
  2. Yazar: TARIK BOR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİN ELTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: çekirdeksiz kuru üzüm, üzüm işletmesi, bandırma sıvısı, okratoksijenik küfler, izolasyon, identifikasyon, sultana, sultana plant, dipping solution, ochratoxigenic molds, isolation, identification
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET ÇEŞİTLİ ÜZÜM İŞLETMELERİNDEN ALINAN ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM ÖRNEKLERİNDEKİ FUNGAL YÜKÜN VE POTANSİYEL OKRATOKSİJENİK KÜFLERİN BELİRLENMESİ BOR, Tarık Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Rengin ELTEM Mart 2001, 202 sayfa Bu araştırmada, İzmir ve Manisa illerindeki işletmelerden alınan çekirdeksiz kuru üzüm örnekleri ve bağlardan gelen bandırma sıvılarındaki potansiyel okratoksijenik küf florası incelenmiştir. Bunun için 10 bandırma sıvısı ve 35 çekirdeksiz kuru üzüm örneği toplanmıştır. Bu örneklerden toplam 408 küf izolatı elde edilmiştir. Bu izolatların identifikasyonunun yapılması sonucu 60 farklı tür ve varyete saptanmıştır. Tür bakımından en zengin cinsler sırasıyla Penicillium (29 tür), Aspergillus (18 tür), Cladosporium (3 tür), Trichoderma (2 tür), Absidia (1 tür), Alternaria (1 tür), Monilia (1 tür), Stachybotris (1 tür), Rhizopus (1 tür), Chaetomium, Spicaria ve Glomerularia genus seviyesinde tayin edilmiştir. Tanılanan türlerin içerisinden toplam 9 potansiyel okratoksijenik küf türü tespit edilmiştir. Aspergillus genusuna ait potansiyel okratoksijenik küf türlerinin oram %39, Penicillium genusuna ait potansiyel okratoksijenik küf türlerinin oranı %7 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE DETERMINATION OF FUNGAL COUNT AND POTENTIAL OCHRATOXIGENIC MOLDS IN THE SULTANAS FROM SEVERAL SULTANA PLANTS BOR, Tank Msc in Biology Supervisor: Doç. Dr. Rengin ELTEM March 2001, 202 pages In this study, the potential ochratoxigenic fungal flora in dipping solutions collected from vineyards and sultanas from Sultana Plants in Izmir and Manisa provinces were examined. Therefore, 10 dipping solutions and 35 sultana samples were collected. From these samples totally 408 fungus isolates were obtained. As a consequence, the identification of these isolates 60 different species and varieties were determined. With respect to species, most abundant found genera were as followed; Penicilliwn (29 species), Aspergillus (18 species), Cladosporium (3 species), Absidia (1 species), Alternaria (1 species), Monilia (1 species), Trichoderma (2 species), Stachybotris (1 species), Rhizopus (1 species), Chaetomium, Spicaria and Glomerularia. Among the molds identified 9 species were found to be potential ochratoxigenic molds. The potential ochratoxigenic molds species were determined in the proportion of 39% Aspergillus and 7% Penicillium genera.