Kombine tabaklamada çinkonun kullanılabilirliği üzerine araştırmalar
Availability of zinc on combination tannage
  1. Tez No: 114091
  2. Yazar: HÜSEYİN ATA KARAVANA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ GÜLÜMSER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri ve Kürk Teknolojisi, Leather and Fur Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Çinko sülfat, kombine tabaklama, ön tabaklama, krom, kebrako, kestane, Zinc sulphate, combination tannage, pretannage, chrome, quebracho, chestnut
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmada; çinkonun tabaklamada kullanılabilirliğini saptamak amacıyla çinko sülfatın değişik tabaklama maddeleri (krom, kestane, kebrako) ile kombinasyonları ön tabaklamalı ve ön tabaklamasız olarak giysilik deri işlentisinde kullanılmıştır. Çinko sülfatın giysilik derilere kazandırdığı özelliklerin belirlenebilmesi için mamul deri örneklerine bazı fiziksel test ve kimyasal analizler uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; giysilik deri işlentisinde çinkonun diğer tabaklama maddeleri ile birlikte kullanılabileceği, çeşitli kombinasyonlar içinde ön tabaklamalı krom-çinko ile ön tabaklamalı kebrako-çinko kombinasyonlarının en iyi sonucu verdiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, combinations of various tannage materials (chrome, chestnut, quebracho) with zinc sulphate are used with and without pretannage on clothing leather production to determine availability of zinc on tannage. Certain physical test and chemical analyses are applied on finished leather samples to determine characteristics acquired by zinc sulphate on clothing leathers. According to findings; it's proved that zinc could be used with other tannage materials and the best results are determined by the combination of chrome-zinc with pretannage and quebracho-zinc with pretannage in various combinations.