Determination of the thermodynamic stability constants and thermodynamic parameters of metal complexes of some purines
Kimi pürinlerin metal komplekslerinin termodinamik kararlılıklarının, termodinamik parametrelerinin saptanması
  1. Tez No: 114099
  2. Yazar: EBRU MAVİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ ARZIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Stability constants, Thermodynamic parameters, 6-aminopurine, 6-diaminopurine
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
vn ÖZET KİMİ PÜRİNLERİN METAL KOMPLEKSLERİNİN TERMODİNAMİK KARARLILIKLARININ, TERMODİNAMİK PARAMETRELERİNİN SAPTANMASI MAVİOĞLU, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd.Doç.Dr.Sevgi ARZIK Ocak 2001, 73 sayfa Co(II) ve Ni(II) iyonlarının değişik iyon şiddetlerinde (0,01; 0,05; 0,1 ve 0,15 M KC1) ve değişik sıcaklıklarda (20, 25, 30 ve 37±0,1°C) 6-aminopürin (adenin) ve 2,6-diaminopürin ile etkileşimleri potansiyometrik yöntem kullanılarak incelendi. Bu iyon şiddetlerinde ve sıcaklıklarda ligand:metal oranı 1:1 olan komplekslerin kararlılık sabitleri (logK), ayrıca termodinamik kararlılık sabitleri (logK9) ve termodinamik parametreleri (AG9, AH9 ve AS9) hesaplandı. Irving-Williams serisine uygun olarak 6-aminopürin ve 2,6-diaminopürinin Ni(II) kompleksleri, CoÇH) komplekslerinden; 2,6-diaminopürinin Ni(II) ve Co(II) kompleksleri 6-aminopürin komplekslerinden daha kararlıdır. Anahtar Sözcükler : Kararlılık sabitleri, Termodinamik parametreler, 6-aminopürin, 2,6-diaminopürin
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE THERMODYNAMIC STABILITY CONSTANTS AND THERMODYNAMIC PARAMETERS OF METAL COMPLEXES OF SOME PURINES MAVÎO?LU, Ebru Master Thesis in Chemistry Supervisor : Yrd.Doç.Dr.Sevgi ARZIK January 2001, 73 page The interaction of Co(II) and Ni(TJ) ions with 6-aminopurine (adenine) and 2,6-diaminopurine has been investigated at different ionic strengths (0.01, 0.05, 0.10, and 0.15 M KC1) and at different temperatures (20, 25, 30 and 37±0.1 °C) using the potentiometric method. The stability constants (logK) of the complexes containing a 1:1 ratio of the ligand to the metal ion have been reported at these ionic strengths and temperatures. Moreover, thermodynamic stability constants (logK9) and thermodynamic parameters (AG9, AH9 and AS9) have been calculated. The complexes of Ni(II) with 6-aminopurine and 2,6-diaminopurine are more stable than those of Co(U) as expected from the Irving- Williams series. The complexes of 2,6-diaminopurine with Ni(II) and Co(II) ions are much more stable than the complexes of 6-aminopurine.