Pamukta (gossypium hirsutum L. ) değişik defoliant uygulamaları üzerine araştırmalar
Some researches on different defoliation applications in cotton (gossypium hirsutum L. )
- Tez No: 114102
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYNUR GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Defoliant, Nazilli 143, Delcerro, Finish, Dropp Ultra, Cotton, Defoliant, Nazilli 143, Delcerro, Finish, Dropp Ultra
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
V ÖZET PAMUKTA (Gossvpium hirsutam L.) DEĞİŞİK DEFOLİANT UYGULAMALARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÖZMEN, İlker Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Aynur GÜREL Ocak 2001; 83 sayfa Deneme, 1998 yılında Bornova koşullarında iki farklı pamuk çeşidinde gerçekleştirilmiş ve tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, Nazilli 143 ve Delcerro çeşitlerinde yaprak döktürücü ve koza açtırıcı olarak Finish (ethephon+cyclanilide) (300ml/da); Dropp Ultra (tbidiazuron+diuron) (60ml/da) ve bu iki defoliantın karışımı (200 ml Finish + 25 ml Dropp Ultra) uygulanmıştır. Araştırmada, kullanılan defoliantlarla, yeterli seviyede yaprak dökümü sağlanmıştır. Elde edilen sonuçlar, defoliasyon açısından iki kimyasalın karışım halinde uygulanmasının diğer uygulamalara göre daha etkili olduğunu göstermiştir. Koza açtırma etkinliği bakımından, Finish, Nazilli 143 çeşidinde, Dropp Ultra ise Delcerro çeşidinde daha iyi olmuştur. Dropp Ultra'nın Delcerro çeşidinde kütlü verimini arttırma etkinliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Nazilli 143 çeşidinde verim bakımından kontrol ile Finish uygulanan parseller arasında farklılık saptanmamıştır. Finish'in Nazilli 143 çeşidinde birinciVI el kütlü oram açısından performansı, kontrol ile kıyaslanabilir miktarda saptanmıştır. Nazilli 143 çeşidinde Finish+Dropp Ultra uygulanan parsellerden, düşük lif incelik değerleri (3.2 micronaire) elde edilmiştir. Her iki çeşitte, defoliant uygulamalarının bitki boyu, çırçır randımanı, 100 tohum ağırlığı, koza kütlü ağırlığı, lif dayanıklılığı ve lif uzunluğu özellikleri üzerine önemli etkisi olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT SOME RESEARCHES ON DIFFERENT DEFOLIATION APPLICATIONS IN COTTON (Gossvpiran hirsutum L ) ÖZMEN, İlker MSc in Field Crops Department Supervisor: AssocProf. Dr. Aynur GÜREL January 2001; 83 pages The study was carried out with two cotton varieties under Bornova conditions and was conducted in the randomized block design with three replications in 1998. In this study, Finish (ethephon + cyclanilide) (300 ml/da), Dropp Ultra (thidiazuron + diuron) (60 ml/da) and the mixture of these two compounds (200 ml Finish + 25 ml Dropp Ultra) were applied on Nazilli 143 and Delcerro as harvest-aid materials. All chemical treatments resulted in acceptable levels of defoliation. In the research, sufficient leaf defoliation was provided by used defoliants. The results indicate that the mixture of two chemicals had greater effects among the other applications. For boll opening efficiency, Finish had greater effects on Nazilli 143, Dropp Ultra had greater effects on Delcerro variety as well. Dropp Ultra had increasing efficiency on seedcotton yield in Delcerro. There was not any difference detectedVIII between control and Finish applied plots on Nazilli 143 variety. Finish performance was comparable to the control in respect to first harvest percentage of Nazilli 143. Low fiber fineness values (3.2 micronaire) were detected from Finish+ Dropp Ultra applied plots in Nazilli 143 variety. For both variety, defoliant applications had no significant effect on plant height, ginning output, 100 seed weight, seed weight per boll, fiber strength and fiber length.