Sanayide temiz üretim için çevre yönetimi: Tekstil sektöründe uygulama örneği
Environmental management for the clean production in the industry: Examplory application in the textile sector
- Tez No: 114170
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Temiz Üretim, ISO 14001, Çevre Yönetimi, Tekstil, Clean Production, ISO 14001, Environmental Management, Textile
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz Endüstriyel üretim proseslerinde kirliliğin oluşmadan önlemeyi yada azaltmayı hedefleyen temiz üretim kavramının başarıyla uygulanabilmesi ancak çevreyi her yönüyle ele alan, sürekli iyileşmeyi destekleyen, tüm çalışanların katıldığı ve sorumlu kılındığı bir yönetim sistemiyle mümkündür. Çevresel konularda sistem düşünüşü iş ve diğer performans konuları arasında bütünleşmeyi sağlar; böylece maliyet, kalite, etkenlik, verimlilik ve çevre performansı aynı kararın birer parçası haline gelirler. Sadece sistem düşünüşü sayesindedir ki çevrenin iyileştirilmesi için gereken düzeyde bir değişimi elde edilebilir. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi bünyesinde çağdaş yönetim tekniklerini barındıran, üretim süreçlerinin çevresel açıdan planlamasını sağlayarak üretimde verimliliği artıran bir standarttır. Bu tez çalışmasında; temiz üretimi gerçekleştirmek için, uygulanması gereken çevre yönetiminin tüm aşamaları belirlenmiş ve tekstil sektörüyle ilgili uygulama örnekleri verilerek, sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Cleaner production concept aims to prevent or reduce pollution, before pollution is formed, at industrial production processes. A management system, at which environment is considered in all respects, continuous improvement is supported, and all employees are responsible, has to be formed for success at cleaner production. In the environmental area, systems thinking promotes the integration of business and other performance concerns. Cost, quality, efficiency, productivity and environmental performance all become part of the same decision - making formula. Only through systems thinking, the degree of change needed to significantly improve the environment can be achieved. ISO 14001 standard has contemporary management techniques, which provide production processes to be planned environmentally, so that production efficiency is increased. In this study; all steps of environment management and their application results in textile industry are determined for cleaner production.