Opioidlerin periferik sinirler üzerine elektrofizyolojik etkilerinin incelenmesi
Investigations of electrophysiological effects on peripheric nerves of opioids
- Tez No: 114292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Opioid peptidler, aksiyon potansiyeli, siyatik sinir, Opioid peptides, action potential, sciatic nerve
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalışmada, des-tirozin-metionin-enkefalin ve D-alanin2-lösin-enkefalinin, Mersin Mezitli deresinden yakalanan, Rana ridibunda siyatik siniri aksiyon potansiyeli parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu opioidlerin, doza ve uygulama süresine bağlı olarak, sinir-aksiyon potansiyeli parametrelerinden; genlik, alan, depolarizasyon süresi, repolarizasyon süresi, latans 1, latans 2, iletim hızı ve uyaran şiddeti üzerine etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak, des-tirozin-metionin-enkefalin, eksternal uygulama ile sinir- aksiyon potansiyelinin çalışılan parametrelerinden alan, latans 2 ve uyaran şiddetini doza ve uygulama süresine bağlı olarak, kontrol gruplarına göre önemli biçimde değiştirmiştir. Bunun yanında, aynı opioid peptid genlik, depolarizasyon süresi, repolarizasyon süresi, latans 1 ve iletim hızını etkilemekle beraber bu parametreler üzerine istatistiksel açıdan bir fark meydana getirmemiştir. D-alanin2-lösin- enkefalinin eksternal uygulamasında ise, sinir-aksiyon potansiyelinin çalışılan parametrelerinden alan, latans 1 ve latans 2 yine doza ve uygulama süresine bağlı olarak, kontrol gruplarına göre önemli biçimde etkilenmiştir. Buna karşılık bu opioid peptidin uygulanmasıyla genlik, depolarizasyon süresi, repolarizasyon süresi, iletim hızı ve uyaran şiddeti etkilenmekle birlikte, bu parametrelerde meydana gelen değişiklikler istatistiksel bakımdan önem taşımamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effects of des-tyrosine-methionine-enkephalin and D-alanine2-leucine-enkephalin on Rana ridibunda, caught in Mezitli river, sciatic nerve action potential parameter has been searched. The effects of these opioids on amplitude, area, duration of depolarisation, duration of repolarisation, latency 1, latency 2, conductance of velocity and stimulating intensity which are the have been searched according to dose and duration of application. As a result, des-tyrosine-methionine-enkephalin has remarkably changed area, latency 2 and stimulating intensity which are the nerve action parameters studied depending on dose and duration of application compared to control groups. In addition to this, the same opioid peptide has somehow affected amplitude, duration of depolarisation, duration of repolarisation, latency 1 and conductance of velocity but hasn't made any difference on these parameters in statistical terms. In external application of D-alanine2-leucine-enkephalin, of the nerve action potential parameters studied area, latency 1 and latency 2 have been remarkably affected compared to control groups, again depending on the dose and the duration of application. Although amplitude, duration of depolarisation, duration of repolarisation, conductance of velocity and stimulating intensity have been affected through the application of this opioid peptide, it has been found out that these parameters have changed in statistical terms.